Wykonanie
Składniki6 porcji1 kg filetu z
łososia2 łyżki
masła1 mała
cebula, pokrojona w kosteczkę1 i 1/2 woreczka
białego ryżu (150 g)400 ml wrzącego
bulionu jarzynowego1/2 łyżeczki
przyprawy kurkumy2 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 łyżki posiekanego
szczypiorkusok i starta skórka z 1/4
cytryny240 g cienko pokrojonej
szynki parmeńskiej (3 opakowania, każde po 80 g) lub
szynki parmeńskiej na wagę6 listków laurowych4 łyżki
oliwy z oliwek extra virgine + dodatkowo do serwowania
sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzoraz: sznurek wędliniarski, 6 kawałków po około 30 cm każdyDodatki:
sałata z
miodowym sosem winegret lub
warzywa z wodyPrzygotowanieWyciąć nożem skórę z
łososia, pesetą wyjąć ości. Filety umyć, osuszyć i przekroić poziomo na 2 cieńsze płaty, posypać
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.Na patelni na
maśle zeszklić
cebulę, dodać surowy
ryż i smażyć przez minutę mieszając, aż
ryż pokryje się
masłem. Wlać gorący
bulion, wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 16 minut.Dodać
kurkumę,
natkę pietruszki,
szczypiorek, sok i
skórkę z cytryny, doprawić
solą oraz świeżo zmielonym
czarnym pieprzem, wymieszać.Na desce rozłożyć
szynkę parmeńską tak aby plasterki nachodziły na siebie, na środek położyć jeden kawałek
łososia, na wierzch ułożyć ciasno
ryż, przykryć drugim filetem. Zawinąć końce filetów pod siebie, zwijając
łososia w roladę.Zawinąć
szynkę wokół rolady i związać kawałkami sznurka w 6 miejscach. Pod sznurek powciskać
listki laurowe. Za pomocą pędzelka posmarować roladę 3 łyżkami
oliwy z oliwek.Roladę ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 195 stopni piekarnika. Piec przez 40 minut. Chwilę odczekać, posmarować pozostałą 1 łyżką
oliwy z oliwek i pokroić w plastry. Podawać z dodatkową
oliwą z oliwek do smaku,
sałatą z
miodowym sosem winegret lub
warzywami z wody.WskazówkiZamiast
kurkumy można użyć
szafranu.