ßßß
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Brak głosów0
6adminŁosoś w papilotach z makaronem ryżowymDelikatny filet z łososia marynowany mieszanką trzech podstawowych dodatków w kuchni chińskiej: sosu sojowego, octu ryżowego i oleju sezamowego . Podawany z makaronem ryżowym i kolendrą . Wszystko smakuje wyśmienicie! W daniu ważną rolę gra sos sojowy, dlatego warto zaopatrzyć się w produkt dobrej jakości.Składniki2 porcje2 łyżki octu ryżowego1 łyżka sosu sojowego1/2 łyżeczki oleju sezamowego4 cienkie plasterki limonki1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki2 filety łososia bez skóry po 200 g każdy4 łyżki posiekanej kolendryOrazmakaron ryżowysos sojowyświeża kolendragruby papier do pieczeniaPrzygotowanieW miseczce wymieszać ocet ryżowy z sosem sojowym i olejem sezamowym. Ugotować makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu.Z papieru do pieczenia wyciąć 2 prostokąty. Na każdym ułożyć plasterki limonki i czosnku, przykryć filetem z łososia i polać sosem. Zawinąć papier dookoła ryby tworząc paczuszkę lub zwinąć papiloty w kształt cukierka.Paczuszki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze i gotować przez około 5 - 10 minut w zależności od grubości filetów. Paczuszki ułożyć na talerzach.Łososia posypać posiekaną kolendrą i podawać z makaronem ryżowym wymieszanym z sosem sojowym.Propozycja podaniawarzywa z wody np. brokuły lub surówka z kapusty pekińskiej i białej rzodkwi lub zwykłej rzodkiewki