Wykonanie
Składniki2 porcje2 łyżki
masła1
cebula250 g
marchewki1
pietruszka1 łyżka drobno startego
imbiru1/2 łyżeczki startej skórki z
pomarańczy300 ml
bulionu jarzynowego60 ml płynnej
śmietanki 18%PrzygotowanieW garnku roztopić
masło i zeszklić pokrojoną w kosteczkę
cebulę. Dodać obraną i pokrojoną na plasterki
marchewkę oraz
pietruszkę, przykrć garnek i gotować przez ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie 2 - 3
razy warzywa przemieszać.Dodać
imbir, skórkę z
pomarańczy i gorący
bulion. Po zagotowaniu przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez ok. 30 - 35 minut, aż warzywa będą miękkie.Odstawić z ognia, zmiksować na krem, przelać z powrotem garnka, dodać
śmietankę i doprawić
solą oraz
pieprzem w razie potrzeby.