ßßß Cookit - przepis na Zupa marchewkowa z imbirem

Zupa marchewkowa z imbirem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
2 łyżki masła
1 cebula
250 g marchewki
1 pietruszka
1 łyżka drobno startego imbiru
1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
300 ml bulionu jarzynowego
60 ml płynnej śmietanki 18%
Przygotowanie
W garnku roztopić masło i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę oraz pietruszkę, przykrć garnek i gotować przez ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie 2 - 3 razy warzywa przemieszać.
Dodać imbir, skórkę z pomarańczy i gorący bulion. Po zagotowaniu przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez ok. 30 - 35 minut, aż warzywa będą miękkie.
Odstawić z ognia, zmiksować na krem, przelać z powrotem garnka, dodać śmietankę i doprawić solą oraz pieprzem w razie potrzeby.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/marchewkowa/przepis.html