Wykonanie
Marchewkę uwielbiam w każdej postaci i podejrzewam, że nie jestem w tym odosobniona:) To pyszne warzywo jest bogatym źródłem witaminy A, określanej mianem witaminy młodości. Ma dodatkowo dużo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu oraz
jodu. Potas sprawia, że nasza skóra jest bardziej jędrna oraz gładka. Zawarty w
marchewce karoten powoduje, że skóra ma piękny kolor oraz przeciwdziała zmarszczkom. Dodatkowo
marchewka działa przeciwbakteryjnie i chroni nasz układ odpornościowy. Zawarta w niej witamina A wpływa też korzystnie na nasze oczy, zaleca się jej codzienne spożywanie w szczególności osobom spędzającym dużo czasu przed komputerem.
źródło: google.comMożna by tak wymieniać jej dobroczynne działanie bez końca, ale chyba lepiej po prostu sięgnijmy po soczyście
pomarańczową marchewkę do naszych lodówek i oddajmy się jej konsumpcji lub jeszcze lepiej przygotujmy pyszną zupę
marchewkową z dodatkiem
imbiru i soku z
pomarańczy, które razem się świetnie komponują.
Składniki:-1,5 l
wywaru bądź
bulionu warzywnego (przepis możecie znaleźć tutaj)-1 kg
marchewki-sok z jednej
pomarańczy, oraz starta skórka na drobnych oczach-ok. 4 cm kawałek
imbiru-2
cebule-2 łyżki
masła-
olej do smażeniaSposób przygotowania:1. W garnku rozgrzewamy ok. 2 łyżek
oleju np. z pestek
winogron i
masło. Wrzucamy o tego
cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy aż do czasu gdy się zeszkli.2. Obraną i dokładnie umytą
marchew kroimy w póltalarki, obrany
imbir ścieramy na tarce na drobnych oczkach.Dodajemy do
cebuli.Podsmażamy przez ok. 10 minut.3. Do garnka wlewamy sok wyciśnięty z jednej
pomarańczy oraz startą skórkę z
pomarańczy.4. Wszystko zalewamy
bulionem i gotujemy prze ok. 15 minut.Po tym czasie miksujemy wszystko dokładnie przy pomocy blendera. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut, możemy doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Smacznego!