Wykonanie
Dla mnie to taka trochę zupa miłości. Zawsze kiedy ją przyrządzam, czuję się naprawdę dobrą dziewczyną, siostrą, córką, przyjaciółką...Przede wszystkim dlatego, że jest super zdrowa. Jeśli robisz ją na wywarze domowym i z
masłem klarowanym- nie ma w niej chyba nic niechcianego. A nawet jeśli, to pewnie drobne i niewarte uwagi, zwłaszcza po zaczerpnięciu pierwszej łyżki- kompletnie o wszystkim zapomnisz. Zawsze gotuję ją, kiedy mam ochotę kogoś zaskoczyć lub po prostu sprawić przyjemność. Moja mądra mama
mówi, że zupa ta uzupełnia kolagen jak żaden krem nie potrafi. A że
marchewek teraz mamy pod dostatkiem, aż grzech tego nie wykorzystać. Posłuchaj The
Brand Perry- All your life podczas przygotowywania. Wprawia w nastrój. Niedługo też podzielę się z
Wami przepisem na pyszne ciasto
marchewkowe.Do dzieła!
Składniki:Ok.1 kg
marchewek ( ja tak naprawdę nigdy ich nie ważę, mam takie prosto z ogródka, dość małe, więc używam kilkunastu. Po posiekaniu ich na talarki wychodzi niepełna,spora miseczka- taka o szerokości 17 cm i głębokości 13cm)2 średnie
pietruszkiduża
cebula, pokrojona w kostkę1.5 łyżki startego
imbiru1 / 1,5 łyżki startej
pomarańczy2 łyżki
masła klarowanego
bulion warzywny (ok. pół litra)
sól,
pieprz czarnyjogurt bałkański lub
śmietana 18% - ok. 3 łyżkiPrzygotowanie:Najpierw przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Obierz i pokrój
marchewki,
pietruszki i
cebulę. Wrzuć każdy składnik do oddzielnej miseczki. Zetrzyj
imbir i skórkę z
pomarańczy. Podgrzej
bulion.W sporym garnku rozgrzej
masło. Dodaj
cebulę i chwilę podsmażaj, niech się zeszkli. Dodaj
marchewkę i też chwilę podsmaż. Wrzuć pokrojoną
pietruszkę, wymieszaj wszystko i przykryj garnek. Zmniejsz ogień na średni i duś warzywa przez ok. 10/15 minut.Dodaj skórkę
pomarańczy i
imbir oraz wlej
bulion. Gotuj wszystko pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa będą miękkie, około 40 minut.Odlej
bulion, a warzywa wrzuć do blendera i zmiksuj na papkę. Dodaj do
bulionu i jeszcze raz zagotuj. Dopraw
solą i
czarnym pieprzem, wmieszaj
śmietankę.Podawaj gorącą.Smacznego,Paulina