ßßß
Składniki:Ok.1 kg marchewek ( ja tak naprawdę nigdy ich nie ważę, mam takie prosto z ogródka, dość małe, więc używam kilkunastu. Po posiekaniu ich na talarki wychodzi niepełna,spora miseczka- taka o szerokości 17 cm i głębokości 13cm)2 średnie pietruszkiduża cebula, pokrojona w kostkę1.5 łyżki startego imbiru1 / 1,5 łyżki startej pomarańczy2 łyżki masła klarowanegobulion warzywny (ok. pół litra)sól, pieprz czarnyjogurt bałkański lub śmietana 18% - ok. 3 łyżkiPrzygotowanie:Najpierw przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Obierz i pokrój marchewki, pietruszki i cebulę. Wrzuć każdy składnik do oddzielnej miseczki. Zetrzyj imbir i skórkę z pomarańczy. Podgrzej bulion.W sporym garnku rozgrzej masło. Dodaj cebulę i chwilę podsmażaj, niech się zeszkli. Dodaj marchewkę i też chwilę podsmaż. Wrzuć pokrojoną pietruszkę, wymieszaj wszystko i przykryj garnek. Zmniejsz ogień na średni i duś warzywa przez ok. 10/15 minut.Dodaj skórkę pomarańczy i imbir oraz wlej bulion. Gotuj wszystko pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa będą miękkie, około 40 minut.Odlej bulion, a warzywa wrzuć do blendera i zmiksuj na papkę. Dodaj do bulionu i jeszcze raz zagotuj. Dopraw solą i czarnym pieprzem, wmieszaj śmietankę.Podawaj gorącą.Smacznego,Paulina