Wykonanie
            Składniki2 - 3 porcje125 g 
makaronu Pappardelle50 g 
masła1 ząbek 
czosnku, pokrojony w plasterki150 - 200 g pokrojonych 
borowików, świeżych lub mrożonych1/4 szklanki 
białego wina4 łyżki posiekanego 
szczypiorku4 łyżki posiekanej 
natki pietruszkitarty 
Parmezansól i 
pieprzPrzygotowanie
Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Zagotować osoloną 
wodę, włożyć 
makaron i gotować aż będzie al dente. Odcedzić, zachowując trochę 
wody z 
makaronu.Rozgrzać połowę 
masła na większej patelni z przykrywką, dodać 
grzyby i smażyć przez około 3 - 4 minuty, mieszając od czasu do czasu, w połowie smażenia dodać 
czosnek. 
Grzyby i 
czosnek lekko zrumienić. 
Grzyby mrożone najpierw rozmrozić, następnie odparować na suchej patelni, później postępować jak powyżej.
Grzyby doprawić 
solą oraz 
pieprzem, wlać 
wino, przykryć i dusić przez kilka minut. Na patelnię z 
grzybami włożyć 
makaron, wymieszać, następnie dodać drugą połowę 
masła i jeszcze raz wymieszać, podgrzewając całe danie. Posypać 
szczypiorkiem oraz 
natką pietruszki, dodać ewentualnie trochę 
wody z 
makaronu i doprawić 
solą oraz 
pieprzem. Rozłożyć do głębokich talerzy i posypać 
Parmezanem.