Składniki4 porcje2 ząbki czosnku2 łyżki oliwy extra verginekawałek gałązki świeżego rozmarynu1 puszka pomidorów500 ml bulionu1 puszka ciecierzycy*mały pęczek natki pietruszkiugotowany długi makaronPrzygotowanieCzosnek pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć w rondelku na oliwie, dodać rozmaryn, a po chwili pomidory. Gotować przez ok. 10 - 15 minut. Dodać bulion, odcedzoną ciecierzycę (2 - 3 łyżki pozostawić do dekoracji) i posiekaną natkę pietruszki (również kilka listków zostawić do dekoracji). Gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Doprawić solą i pierzem. Wyjąć rozmaryn, zmiksować połowę zupy i wymieszać ją z resztą niezmiksowanej zupy. Podawać z ugotowanym makaronem, skropić oliwą.Wskazówki* Surową, suchą ciecierzycę należy wcześniej moczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin, odcedzić, zalać świeżą wodą i wtedy ugotować do miękkości (około 2 i 1/2 godziny).