Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Brak głosów00adminKoszyczek z ParmezanuKoszyczek kukurydziano-parmezanowy wypełniony sałatką z cykorii, smażonym boczkiem i serem gorgonzola.Koszyczek jest bardzo prosty do wykonania, w dowolnej wielkości. Można go przygotować wcześniej i wypełnić dowolną sałatką przed samym podaniem. Zamiast sałatki w koszyczku można też podać gulasz lub potrawkę.SkładnikiKoszyczek10 g mąki kukurydzianej40 g drobno startego parmezanuSałatka1 cykoria2 plasterki smażonego boczku4 kosteczki sera gorgonzola2 suszone pomidory w oliwieświeżo zmielony czarny pieprzmak do dekoracjiSos vinegret1 łyżeczka czerwonego octu winnego6 łyżeczek oliwy z oliweksól morskaPrzygotowanieWymieszać mąkę ze startym serem. Mieszankę wyłożyć na dno foremki o średnicy około 20 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, przez 4 - 5 minuty. Placek ma być miękki.Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika i przełożyć na odwróconą miseczkę. Poczekć do zastygnięcia, uzyskując kształt koszyczka.W koszyczkach podawać np. sałatkę z cykorii (oczyszczonej, z usuniętym gorzkim głąbem), z boczkiem, gorgonzolą i suszonymi pomidorami. Posypać pieprzem i makiem. Przed samym podaniem sałatkę polać sosem vinegret (wymieszane wszystkie składniki).