ßßß Cookit - przepis na Koszyczek z Parmezanu

Koszyczek z Parmezanu

nazwa

Wykonanie

Wpis na blogu
Spodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!
Oceń przepis aby doradzić innym!
Brak głosów
0
0
admin
Koszyczek z Parmezanu
Koszyczek kukurydziano-parmezanowy wypełniony sałatką z cykorii, smażonym boczkiem i serem gorgonzola.
Koszyczek jest bardzo prosty do wykonania, w dowolnej wielkości. Można go przygotować wcześniej i wypełnić dowolną sałatką przed samym podaniem. Zamiast sałatki w koszyczku można też podać gulasz lub potrawkę.
Składniki
Koszyczek
10 g mąki kukurydzianej
40 g drobno startego parmezanu
Sałatka
1 cykoria
2 plasterki smażonego boczku
4 kosteczki sera gorgonzola
2 suszone pomidory w oliwie
świeżo zmielony czarny pieprz
mak do dekoracji
Sos vinegret
1 łyżeczka czerwonego octu winnego
6 łyżeczek oliwy z oliwek
sól morska
Przygotowanie
Wymieszać mąkę ze startym serem. Mieszankę wyłożyć na dno foremki o średnicy około 20 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, przez 4 - 5 minuty. Placek ma być miękki.
Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika i przełożyć na odwróconą miseczkę. Poczekć do zastygnięcia, uzyskując kształt koszyczka.
W koszyczkach podawać np. sałatkę z cykorii (oczyszczonej, z usuniętym gorzkim głąbem), z boczkiem, gorgonzolą i suszonymi pomidorami. Posypać pieprzem i makiem. Przed samym podaniem sałatkę polać sosem vinegret (wymieszane wszystkie składniki).
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/koszyczek_parmezan/koszyczek_parmezan.html