Wykonanie
SkładnikiNadzienie700 g
botwinki bez
buraczków350 g
sera ricotta1 duże
jajko3 łyżki tartego
Parmezanuokoło 1/2 łyżeczki tartej
gałki muszkatołowejsól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzCiasto200 g
mąki60 g
masła, roztopionego1
jajko1 torebka
suszonych drożdży (7 g)
sól morskaPrzygotowaniePrzygotować formę na tartę lub tortownicę o średnicy 23 cm i posmarować je
oliwą. Z
botwinki odciąć korzonki i łodyżki. Same liście opłukać i włożyć do garnka z niewielką ilością wrzącej, osolonej
wody. Gotować przez około 3 minuty, do miękkości, następnie odcedzić, dokładnie odcisnąć i posiekać na 0,5 - 1 cm kawałki.
Ser ricotta rozdrobnić widelcem i dokładnie wymieszać z posiekaną
botwinką,
jajkiem,
Parmezanem. Doprawić
gałką muszkatołową,
solą oraz
pieprzem. Na czas przygotowania ciasta włożyć do lodówki.
Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione
masło, dodać
jajko,
sól,
drożdże. Wyrobić ciasto, dodając w razie potrzeby kilka łyżek ciepłej
wody (ja dałam około 5 - 6 łyżek). Ciasto wygniatać przez 15 minut (ja użyłam mieszadła miksera).Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Odłożyć 1/3 ciasta a resztę rozwałkować na placek większy niż średnica formy. Wyłożyć nim spód i boki posmarowanej
oliwą formy. Wyłożyć nadzienie. Resztę ciasta również rozwałkować i wyciąć paseczki, które ułożyć na nadzieniu. Placek ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 30 minut na złoty kolor.