ßßß Cookit - przepis na Tarta z botwinką

Tarta z botwinką

nazwa

Wykonanie

Składniki
Nadzienie
700 g botwinki bez buraczków
350 g sera ricotta
1 duże jajko
3 łyżki tartego Parmezanu
około 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Ciasto
200 g mąki
60 g masła, roztopionego
1 jajko
1 torebka suszonych drożdży (7 g)
sól morska
Przygotowanie
Przygotować formę na tartę lub tortownicę o średnicy 23 cm i posmarować je oliwą. Z botwinki odciąć korzonki i łodyżki. Same liście opłukać i włożyć do garnka z niewielką ilością wrzącej, osolonej wody. Gotować przez około 3 minuty, do miękkości, następnie odcedzić, dokładnie odcisnąć i posiekać na 0,5 - 1 cm kawałki.
Ser ricotta rozdrobnić widelcem i dokładnie wymieszać z posiekaną botwinką, jajkiem, Parmezanem. Doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Na czas przygotowania ciasta włożyć do lodówki.
Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masło, dodać jajko, sól, drożdże. Wyrobić ciasto, dodając w razie potrzeby kilka łyżek ciepłej wody (ja dałam około 5 - 6 łyżek). Ciasto wygniatać przez 15 minut (ja użyłam mieszadła miksera).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Odłożyć 1/3 ciasta a resztę rozwałkować na placek większy niż średnica formy. Wyłożyć nim spód i boki posmarowanej oliwą formy. Wyłożyć nadzienie. Resztę ciasta również rozwałkować i wyciąć paseczki, które ułożyć na nadzieniu. Placek ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 30 minut na złoty kolor.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/placek_z_botwinka/przepis.html