ßßß Cookit - przepis na Tarta na cieście francuskim z botwinką i serem kozim

Tarta na cieście francuskim z botwinką i serem kozim

nazwa

Wykonanie

Składniki
3 porcje
270 g ciasta francuskiego
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie)
180 g sera koziego pleśniowego (roladki)
1 pęczek młodej botwinki z malutkimi buraczkami lub bez buraczków
świeży koperek
Przygotowanie
Mrożone ciasto francuskie rozmrozić przez noc w lodówce, natomiast świeże ciasto trzymać w lodówce do czasu użycia.
Odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście, buraczki obrać. Liście wraz z łodyżkami posiekać, buraczki pokroić na cieniutkie plasterki.
Na patelni na maśle i oliwie zeszklić pokrojony na plasterki czosnek, dodać plasterki buraczków i smażyć przez ok. 2 minuty, następnie dodać posiekane łodyżki (bez liści) i smażyć przez ok. 2 minuty, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem (ok. 1/3 łyżeczki).
Dodać liście i mieszając smażyć przez ok. pół minuty aż liście zwiędną. Botwinkę można oprószyć mąką ziemniaczaną i wymieszać, dzięki temu zagęścimy soki.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na dużej blaszce położyć arkusz papieru do pieczenia, na nim położyć 3 prostokąty z ciasta francuskiego. Pozostawiając rant na bokach ułożyć botwinkę na wierzchu położyć plastry sera koziego.
Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Posypać koperkiem, świeżo zmielonym pieprzem i skropić oliwą extra vergine.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/botwinka/tarta_z_botwinka_kozim_serem/przepis.html