Wykonanie
Składniki3 porcje270 g
ciasta francuskiego3 ząbki
czosnku2 łyżki
masła1 łyżka
oliwy1/2 łyżeczki
skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie)180 g
sera koziego pleśniowego (roladki)1 pęczek
młodej botwinki z malutkimi
buraczkami lub bez
buraczkówświeży
koperekPrzygotowanieMrożone
ciasto francuskie rozmrozić przez noc w lodówce, natomiast świeże ciasto trzymać w lodówce do czasu użycia.Odciąć liście
botwinki od
buraczków, dokładnie umyć liście,
buraczki obrać. Liście wraz z łodyżkami posiekać,
buraczki pokroić na cieniutkie plasterki.Na patelni na
maśle i
oliwie zeszklić pokrojony na plasterki
czosnek, dodać plasterki
buraczków i smażyć przez ok. 2 minuty, następnie dodać posiekane łodyżki (bez liści) i smażyć przez ok. 2 minuty, doprawić
solą oraz świeżo zmielonym
pieprzem (ok. 1/3 łyżeczki).Dodać liście i mieszając smażyć przez ok. pół minuty aż liście zwiędną.
Botwinkę można oprószyć
mąką ziemniaczaną i wymieszać, dzięki temu zagęścimy
soki.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na dużej blaszce położyć arkusz papieru do pieczenia, na nim położyć 3 prostokąty z
ciasta francuskiego. Pozostawiając rant na bokach ułożyć
botwinkę na wierzchu położyć plastry
sera koziego.Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Posypać
koperkiem, świeżo zmielonym
pieprzem i skropić
oliwą extra vergine.