ßßß Cookit - przepis na Tarta z botwinką, szparagami, bałkańskim serem, polana miodowym sosem.

Tarta z botwinką, szparagami, bałkańskim serem, polana miodowym sosem.

nazwa

Wykonanie

Nie muszę nikogo przekonywać, że królowie wiosny plus królowa kolorów, to warzywny duet, któremu nie można się oprzeć. Najprostsze danie, ale iście królewsko wygląda, smakuje i zaskakuje. Przygotowałam dwie tarty, choć i tak był niedosyt. W pierwszej polałam sosem miodowym warzywa i zapiekałam razem z serem. W drugiej, tylko posoliłam warzywa przed pieczeniem, ser pokruszyłam na upieczoną tartę i dopiero teraz polałam sosem. Obydwie były pyszne, dlatego sami zdecydujcie, która wersja pasuje do Waszych smaków. Jeśli tak jak ja, zdecydujecie, że królować będzie w porze obiadu, to i dwie mogą okazać się niewystarczające. Można liczyć pół tarty na osobę, srsly
Składniki:
2 płaty ciasta francuskiego (używam z Lidla, bo w Toruniu nigdzie nie ma z prawdziwym masłem od Blikle)
4 botwinki, z buraczkiem
pęczek zielonych szparagów
1 ser bałkański, z Lidla lub feta
2 czubate łyżki miodu
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
sól morska
Miód podgrzewamy z octem i oliwą. Odstawiamy. Płaty ciasta francuskiego rozłożyć na papierze do pieczenia. Boki zwinąć do środka, tworząc ozdobną ramkę. Botwinkę dokładnie umyć. Osobno pociąć liście, osobno łodyżki i osobno buraczki, wcześniej obrane ze skóry. Usunąć zdrewniałe końcówki szparagów i dociąć, każdą, do szerokości tarty. Można też pokroić na mniejsze kawałki i równomiernie rozsypać na buraczki (unikniemy niespodzianki z łyka, jeśli trafi się sabotażysta
).
Na ponakłuwanym cieście francuskim rozkładamy liście, na nich łodygi, a na nich pokrojone w półplasterki, bardzo cienko, buraczki. Polewamy dwiema łyżkami sosu i solimy. Układamy szparagi i pomiędzy wkładamy cienko pokrojony ser. Znowu polewamy dwiema łyżkami sosu.
Zapiekamy, każdą, 25 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. W trakcie pieczenia wydzielą się soki, które należy zignorować. Pokroić tartę na sześć kawałków, kilka minut po pieczeniu.
Źródło:http://gotujekomus.blogspot.com/2014/05/tarta-z-botwinka-szparagami-bakanskim.html