Wykonanie

Jak tylko zobaczyłam ten przepis w magazynie kuchennym, musiałam go zrobić natychmiast. Czułam od początku, że mariaż słodkiej
brzoskwini +
musztardy sprawdzi się.Ten słodko-ostry
sos musztardowy współgrał z grillowanym
kurczakiem. Od razu to zwykłe
mięso, wrzucone po prostu na chwilę na grilla, grubo posmarowane sosem, nabrało wyrazu. Do tego
młode ziemniaki z
koperkiem i
sałatka z
pomidorów polana pesto z
bazylii.
Musztarda będzie pasować też do deski
serów żółtych. Po jednym dniu w lodówce, gdy smaki "przegryzą się", jest jeszcze lepsza. Oryginalny przepis ze strony Bon Appetit. Spróbujcie koniecznie, choćby z ciekawości.Składniki:1 duża dojrzała
brzoskwinia2 łyżki
cukru (30 ml)1 łyżeczka
białego octu winnego3 łyżki
musztardy dijon3 łyżki
musztardy francuskiej (ziarnistej)1 łyżka posiekanego
szczypiorku (do posypania wierzchu) - pominęłam1/4 łyżeczki
soliWykonanie:
Brzoskwinię naciąć na krzyż - na górze - ułatwi to obieranie ze skórki. Na kilka-kilkanaście sekund zanurzyć we wrzątku, odcedzić, przelać chłodniejszą
wodą. Obrać ze skórki. Wyrzucić pestkę, a
brzoskwinię pokroić na mniejsze kawałki.W niedużym rondelku połączyć
brzoskwinię,
cukier,
ocet i
sól. Gotować na niedużym ogniu 5-8 minut, aż
brzoskwinia zmięknie, a sok w większości odparuje. Odstawić do ostudzenia. Zmiksować - ale nie na zupełnie gładkie puree. Można też rozdrobnić widelcem, albo przetrzeć przez sitko. Dodać obie
musztardy, ewentualnie dosolić do smaku. Przed podaniem można posypać
szczypiorkiem.Można przechowywać w lodówce do 2-3 dni.

Bądź towarzyski, podziel się!