Wykonanie

Pierwszy raz sernika
dyniowego spróbowałam kilka tygodni temu i tak mi zasmakował, że postanowiłam zrobić go w domu. Bo okazuje się, że sernik z dodatkiem pieczonej dyni jest szalenie interesujący i bardzo wilgotny. U mnie nawet dość chwiejny (bo nie dodawałam
mąki ziemniaczanej), ale o taki właśnie mi chodziło. Smakował każdemu, kto go spróbował. Jest naprawdę fantastyczny, więc koniecznie spróbujcie.Składniki:spód:250g
ciasteczek imbirowych/korzennych (lub zwykłych kruchych + 1 łyżeczka
przyprawy do piernika)100-110g
masła, stopionegomasa serowa:1 kg
sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (użyłam takiego o zawartości 8% tłuszczu)6
jajek1/2 łyżeczki (2,5 ml)
soli2 szklanki puree z pieczonej dyni*250 g
cukru trzcinowego1
laska waniliiprzyprawy: po 1/2 łyżeczki
soli i mielonego
imbiru, 1 łyżeczka mielonego
cynamonu, spora szczypta
gałki muszkatołowej i mielonych
goździków[zamiast przypraw korzennych można dać 2 łyżeczki
przyprawy do piernika]opcjonalnie: 2 łyżki
mąki ziemniaczanej na wierzch:400g gęstej, kwaśnej
śmietany 18%1/3 szklanki
cukrudodatkowo: okrągła forma (tortownica) o średnicy 27 cmWykonanie:UWAGA: wszystkie składniki muszą
mieć temperaturę pokojową, a zatem należy je wyjąć w lodówki co najmniej 2 godziny przed pieczeniem
Masło pokroić na małe kawałeczki i powoli roztapiać - na małym ogniu.
Masło zdjąć z ognia, przestudzić.
Herbatniki rozdrobnić - najlepiej malakserem, z braku można też rozdrobnić wałkiem (przez folię albo ściereczkę). Powinny być zmielone niemalże na
mąkę. Do
herbatników wlać roztopione i przestudzone
masło. Wymieszać. Masa będzie
mieć konsystencję mokrej
bułki tartej.Wziąć pędzelek do ciasta, natłuścić - ja po prostu wkładam go do garnuszka, w którym roztapiałam
masło - gdyż zawsze coś zostaje na ściankach i na dnie. Można też użyć
oleju.Pędzelkiem wysmarować formę do ciasta (tortownicę) - dno i boki. Wysypać masą
herbatnikową, wyrównać. Wstawić do lodówki - by masa się zestaliła. Najlepiej na pół godziny.Włączyć piekarnik - temp. 180 st. C, grzanie góra i dół.Zmiksować na gładką masę
serek, dodać
jajka,
cukier,
przyprawy i ziarenka wydrążone z 1
laski wanilii. Miksowanie nie powinno trwać zbyt długo, by zbytnio nie napowietrzyć masy. Na końcu dodać puree z dyni. Zmiksować tylko do połączenia składników.Masę
serową wylać do formy - na schłodzony
ciasteczkowy spód, wyrównać. Formę lekko uderzyć o blat.Wstawić formę z sernikiem do piekarnika i piec przez 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st. C i piec godzinę. Dwadzieścia minut przed końcem pieczenia na wierzch sernika wyłożyć
śmietanę z
cukrem.Sernika nie sprawdzamy w środku, może być wilgotny; wierzchnia warstwa powinna być ścięta, ale całość wyglądać na niedopieczoną (zestali się podczas leżakowania).Po upływie czasu pieczenia wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w środku do ostudzenia - drzwiczki piekarnika uchylić na 1/3 kąta otwarcia. Po ostudzeniu wstawić do lodówki na minimum osiem godzin albo na noc.*Jak upiec
dynię i zrobić z niej puree?
Dynię np. hokkaido (albo dwie) umyć i przekroić na pół, usunąć pestki wraz z "włosami" okalającymi pestki. Pokroić każdą połowę na kilka mniejszych części. Nie obierać ze skórki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra-dół), środkowy poziom piekarnika. Cienkie plastry piec 20-25 minut, większe kawałki przez około 50 minut - 1 godzinę lub do czasu aż
dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu). Łyżką oddzielić miąższ z upieczonej dyni od skórki i zmiksować go blenderem na gładkie puree. Wystudzić. Niewykorzystaną część puree przechowywać w lodówce i zużyć do innych celów. Można też ją zamrozić oraz zawekować. Dla tego ciasta, dla uzyskania wymaganej ilości, dla bezpieczeństwa kupiłabym 3kg dyni - lepiej uzyskać trochę więcej puree niż za mało, a ilość miąższu dyni jest różna w zależności od jej gatunku.