Wykonanie
Halibut to pyszna
ryba, która w zasadzie nie potrzebuje zbyt wielu dodatków. Tu jest w wersji pod
pistacjową "pierzynką" - która po upieczeniu staje się chrupiąca, a pod
spodem kryje miękką, rozpływającą się w ustach
rybę.
Halibuta podawałam z pieczonymi
szparagami - zarówno
rybę jak i
szparagi możemy przygotowywać w tym samym czasie - w związku z czym zrobienie obiadu nie zajmie więcej niż 30 minut. Do
halibuta pasuje też
sałatka z
truskawkami z balsamicznym
winegretem.
Halibut pod
pistacjową pierzynką, podawany z pieczonymi szparagami/
Halibut with Pistachio CrustSkładniki [4 duże porcje]:1 kg fileta z
halibuta300 g niełuskanych, solonych
pistacji3 łyżki świeżego
tymianku zwykłego lub
cytrynowego (same listki)85 g
masła3-4 ząbki
czosnku2
białka jaj
pieprz i ewentualnie
sól8 plasterków
cytrynyWykonanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C, grzanie góra-dół.
Rybę oczyścić z ewentualnych ości, usunąć umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Rybę podzielić na 8 porcji, popieprzyć.
Pistacje wyłuskać. Włożyć je do malaksera razem z
czosnkiem i
tymiankiem. Jak najbardziej rozdrobnić.Na patelni rozpuścić
masło, włożyć do niej masę
pistacjową, przesmażyć około 2 minut. Masę przestudzić, następnie dodać do niej 2
surowe białka. Całość dokładnie wymieszać.
Cytrynę pokroić na plasterki.Blachę z piekarnika, w której będziemy piec
rybę, lekko natłuścić, Ułożyć na niej
rybę skórą do dołu, pod skórę włożyć plasterki
cytryny.Masę
pistacjową ułożyć na kawałkach
ryby.
Rybę włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 10-11 minut.Proponuję podawać
halibuta z pieczonymi
szparagami.

Pieczone
zielone szparagi, najprostsze
Zielone szparagi umyć, osuszyć, odłamać zdrewniałe części (mniej więcej 1/3
szparaga, wygięty
szparag sam powinien złamać się we właściwym miejscu).

Ułożyć je w lekko natłuszczonym naczyniu do zapiekania.
Szparagi popieprzyć, posolić, polać 1 łyżką
oleju rzepakowego. Piec około 12-14 minut - dlatego warto je włożyć do piekarnika na 4 minuty przed
halibutem -
szparagi pieczemy na niższym poziomie piekarnika, wówczas pierzynka
halibuta ładniej się zrumieni.Upieczone
szparagi można podać same, albo z wiórkami
masła, które rozpuszczą się tworząc smaczny sos,
szparagi można też polać
oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia albo
cytrynowym winegretem.***Inny pomysł na
halibuta:
Halibut na parze z puree
groszkowo-ziemniaczanym i karmelizowaną
marchewką
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb