ßßß Cookit - przepis na Halibut pod pistacjową pierzynką

Halibut pod pistacjową pierzynką

nazwa

Wykonanie

Halibut to pyszna ryba, która w zasadzie nie potrzebuje zbyt wielu dodatków. Tu jest w wersji pod pistacjową "pierzynką" - która po upieczeniu staje się chrupiąca, a pod spodem kryje miękką, rozpływającą się w ustach rybę. Halibuta podawałam z pieczonymi szparagami - zarówno rybę jak i szparagi możemy przygotowywać w tym samym czasie - w związku z czym zrobienie obiadu nie zajmie więcej niż 30 minut. Do halibuta pasuje też sałatka z truskawkami z balsamicznym winegretem.
Halibut pod pistacjową pierzynką, podawany z pieczonymi szparagami/ Halibut with Pistachio Crust
Składniki [4 duże porcje]:
1 kg fileta z halibuta
300 g niełuskanych, solonych pistacji
3 łyżki świeżego tymianku zwykłego lub cytrynowego (same listki)
85 g masła
3-4 ząbki czosnku
2 białka jaj
pieprz i ewentualnie sól
8 plasterków cytryny
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C, grzanie góra-dół.
Rybę oczyścić z ewentualnych ości, usunąć umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Rybę podzielić na 8 porcji, popieprzyć.
Pistacje wyłuskać. Włożyć je do malaksera razem z czosnkiem i tymiankiem. Jak najbardziej rozdrobnić.
Na patelni rozpuścić masło, włożyć do niej masę pistacjową, przesmażyć około 2 minut. Masę przestudzić, następnie dodać do niej 2 surowe białka. Całość dokładnie wymieszać.
Cytrynę pokroić na plasterki.
Blachę z piekarnika, w której będziemy piec rybę, lekko natłuścić, Ułożyć na niej rybę skórą do dołu, pod skórę włożyć plasterki cytryny.
Masę pistacjową ułożyć na kawałkach ryby.
Rybę włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 10-11 minut.
Proponuję podawać halibuta z pieczonymi szparagami.
Pieczone zielone szparagi, najprostsze
Zielone szparagi umyć, osuszyć, odłamać zdrewniałe części (mniej więcej 1/3 szparaga, wygięty szparag sam powinien złamać się we właściwym miejscu).
Ułożyć je w lekko natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Szparagi popieprzyć, posolić, polać 1 łyżką oleju rzepakowego. Piec około 12-14 minut - dlatego warto je włożyć do piekarnika na 4 minuty przed halibutem - szparagi pieczemy na niższym poziomie piekarnika, wówczas pierzynka halibuta ładniej się zrumieni.
Upieczone szparagi można podać same, albo z wiórkami masła, które rozpuszczą się tworząc smaczny sos, szparagi można też polać oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia albo cytrynowym winegretem.
***
Inny pomysł na halibuta:
Halibut na parze z puree groszkowo-ziemniaczanym i karmelizowaną marchewką
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2012/05/halibut-pod-pistacjowa-pierzynka.html