ßßß Cookit - przepis na Sernik kajmakowo-czekoladowy

Sernik kajmakowo-czekoladowy

nazwa

Wykonanie

To jeden z najlepszych serników, jakie jadłam. Składa się z kilku warstw. Czekoladowo-kajmakowego spodu, kremowego środka i wierzchu z przepyszną polewą kajmakową i solonymi, lekko uprażonymi orzeszkami ziemnymi. Jest bardzo prosty w wykonaniu - i szybki (zwłaszcza jeśli kupimy gotową masę kajmakową), po prostu nie może się nie udać. Niezwykle kremowy, zwarty i ciężki. Masa serowa jest umiarkowanie słodka, gdyż spód i polewa dopełniają całości. Sernik jest niski, ale to jego zaleta - warstwa serowa nie jest bowiem dominująca nad pozostałymi. Oczywiście można upiec w mniejszej formie - np. 21 cm, wówczas będzie to bardziej sernik niż deser serowo-snickersowy.
Sernik z kajmakiem (masą krówkową) i solonymi orzeszkami - czyli "kajmakowo - czekoladowy" /dulce de leche cheesecake with salted peanuts and chocolate
Składniki:
250 g półsłodkich (i lekko słonych) herbatników w mlecznej polewie (typu digestive)
80 masła
6 łyżek/90ml solonych orzeszków ziemnych
1 puszka (510 g) mleka skondensowanego słodzonego albo gotowej masy krówkowej
750 g sera śmietankowego na serniki - potrójnie zmielonego (o zawartości około 4% tłuszczu), o temperaturze pokojowej
200 ml gęstej, słodkiej śmietany o zawartości 30 lub 36%, o temperaturze pokojowej
4 jajka, średniej wielkości, o temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki/75 ml mąki ziemniaczanej
1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (w zależności od siły ekstraktu) albo ziarenka wyłuskane z połowy laski wanilii ewentualnie cukier waniliowy
Wykonanie:
Przygotowanie masy krówkowej:
Można kupić w sklepach mleko skondensowane słodzone, które jest już ugotowane - polecam gotową masę krówkową przede wszystkim by zaoszczędzić czas. Jeśli natomiast mamy mleko skondensowane słodzone w formie płynnej, to należy je włożyć (tzn. nieotwartą puszkę) do sporego garnka, zalać dużą ilością wody (tak by nie wyparowała przez cały czas gotowania) i gotować na średnim ogniu przez 3 godziny, następnie ostudzić w garnku i otworzyć puszkę.
Przygotowanie sernika:
Masło pokroić na małe kawałki i roztopić na małym ogniu. Przestudzić.
Piekarnik włączyć ustawiając temperaturę grzania na 130 stopni C (grzanie góra-dół).
Ciastka włożyć do malaksera/miksera/robota kuchennego i zemleć na pył. Dodać roztopione masło, przez chwilę jeszcze miksować.
Tortownicę o szerokości 27 cm wyłożyć masą ciasteczkową, ugniatając równo spód - łyżką. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej - masa wówczas lekko stężeje.
Do miski włożyć ser i śmietanę, połączyć dokładnie z cukrem pudrem - można łyżką albo mikserem ręcznym (przez 2-3 minuty). Dodać jajka (w całości), wanilię i mąkę ziemniaczaną, dokładnie połączyć.
Tortownicę wyjąć z lodówki, na spód wyłożyć 150g masy kajmakowej - równo ją rozprowadzając po całej powierzchni (wyjdzie niezbyt gruba warstwa). Wylać masę serową.
Sernik włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec na średnim poziomie przez 90 minut. Środek ciasta ma być ścięty.
Jak większość serników - należy go studzić przy otwartych drzwiach piekarnika. Po wystudzeniu przygotować polewę. Otwartą puszkę z kajmakiem włożyć do garnka z wodą i na średnim ogniu doprowadzić do pogrzania masy w puszce - będzie wówczas bardziej plastyczna i łatwiej da się rozprowadzić na cieście.
Na suchej teflonowej patelni uprażyć - przez kilka minut - grubo posiekane orzeszki.
Wierzch sernika równo posmarować masą kajmakową (wystarczy 250 g, owszem - można zużyć całość puszki, ale na pewno znajdzie i inne zastosowania) i posypać orzeszkami.
Ciasto przykryć folią aluminiową i włożyć na lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej całą noc.
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2012/04/sernik-kajmakowo-czekoladowy.html