Wykonanie
To jeden z najlepszych serników, jakie
jadłam. Składa się z kilku warstw.
Czekoladowo-kajmakowego
spodu, kremowego środka i wierzchu z przepyszną polewą kajmakową i
solonymi, lekko uprażonymi
orzeszkami ziemnymi. Jest bardzo prosty w wykonaniu - i szybki (zwłaszcza jeśli kupimy gotową masę kajmakową), po prostu nie może się nie udać. Niezwykle kremowy, zwarty i ciężki. Masa serowa jest umiarkowanie słodka, gdyż spód i polewa dopełniają całości. Sernik jest niski, ale to jego zaleta - warstwa serowa nie jest bowiem dominująca nad pozostałymi. Oczywiście można upiec w mniejszej formie - np. 21 cm, wówczas będzie to bardziej sernik niż deser
serowo-snickersowy.Sernik z
kajmakiem (masą
krówkową) i
solonymi orzeszkami - czyli "kajmakowo -
czekoladowy" /dulce de leche cheesecake with salted peanuts and chocolateSkładniki:250 g półsłodkich (i lekko słonych)
herbatników w
mlecznej polewie (typu digestive)80
masła6 łyżek/90ml
solonych orzeszków ziemnych1 puszka (510 g)
mleka skondensowanego słodzonego albo gotowej masy krówkowej750 g
sera śmietankowego na serniki - potrójnie zmielonego (o zawartości około 4% tłuszczu), o temperaturze pokojowej200 ml gęstej, słodkiej
śmietany o zawartości 30 lub 36%, o temperaturze pokojowej4
jajka, średniej wielkości, o temperaturze pokojowej3/4 szklanki
cukru pudru3 łyżki/75 ml
mąki ziemniaczanej1-2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii (w zależności od siły ekstraktu) albo ziarenka wyłuskane z połowy
laski wanilii ewentualnie
cukier waniliowyWykonanie:Przygotowanie masy krówkowej:Można kupić w sklepach
mleko skondensowane słodzone, które jest już ugotowane - polecam gotową masę
krówkową przede wszystkim by zaoszczędzić czas. Jeśli natomiast mamy
mleko skondensowane słodzone w formie płynnej, to należy je włożyć (tzn. nieotwartą puszkę) do sporego garnka, zalać dużą ilością
wody (tak by nie wyparowała przez cały czas gotowania) i gotować na średnim ogniu przez 3 godziny, następnie ostudzić w garnku i otworzyć puszkę.Przygotowanie sernika:
Masło pokroić na małe kawałki i roztopić na małym ogniu. Przestudzić.Piekarnik włączyć ustawiając temperaturę grzania na 130 stopni C (grzanie góra-dół).
Ciastka włożyć do malaksera/miksera/robota kuchennego i zemleć na pył. Dodać roztopione
masło, przez chwilę jeszcze miksować.Tortownicę o szerokości 27 cm wyłożyć masą
ciasteczkową, ugniatając równo spód - łyżką. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej - masa wówczas lekko stężeje.Do miski włożyć
ser i
śmietanę, połączyć dokładnie z
cukrem pudrem - można łyżką albo mikserem ręcznym (przez 2-3 minuty). Dodać
jajka (w całości),
wanilię i
mąkę ziemniaczaną, dokładnie połączyć.Tortownicę wyjąć z lodówki, na spód wyłożyć 150g masy kajmakowej - równo ją rozprowadzając po całej powierzchni (wyjdzie niezbyt gruba warstwa). Wylać masę
serową.Sernik włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec na średnim poziomie przez 90 minut. Środek ciasta ma być ścięty.Jak większość serników - należy go studzić przy otwartych drzwiach piekarnika. Po wystudzeniu przygotować polewę. Otwartą puszkę z
kajmakiem włożyć do garnka z
wodą i na średnim ogniu doprowadzić do pogrzania masy w puszce - będzie wówczas bardziej plastyczna i łatwiej da się rozprowadzić na cieście.Na suchej teflonowej patelni uprażyć - przez kilka minut - grubo posiekane orzeszki.Wierzch sernika równo posmarować masą kajmakową (wystarczy 250 g, owszem - można zużyć całość puszki, ale na pewno znajdzie i inne zastosowania) i posypać orzeszkami.Ciasto przykryć folią aluminiową i włożyć na lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej całą noc.
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb