Wykonanie
To są pierniczki w wersji bardzo luksusowej, ale czyż nie takie mają być Święta Bożego Narodzenia? Nie muszą leżakować, zatem można się za nie zabrać niemalże w ostatniej chwili. Uwaga: ciasto na nie należy przygotować 12h przed pieczeniem. Pierniczki mają bardzo ciekawy smak. Przepis z książki "Süsses aus dem Sacher", znaleziony u Alicji . Z podanych składników wychodzi ok. 60 sztuk - oczywiście to zależy od wielkości form, jakich używamy. Po upieczeniu Lebkuchen można polukrować albo przyozdobić. Dla mnie pierniki są głównie do jedzenia, więc za fikuśną dekorację się nie biorę, może pokryję je cienką warstwą lukru, ale moim zdaniem nie jest to konieczne.Składniki:500g
mąki żytniej (ja dałam typ 720)100g
masła100g marcepana w temperaturze pokojowej*1 łyżka
sody100g
cukru trzcinowego200g
miodu (płynny)1 łyżka
przyprawy piernikowej (można dać trochę więcej, będą bardziej aromatyczne)2
jajka1
żółtkootarta skórka z jednej
cytryny80g uprażonych, obranych i zmielonych
migdałów (u mnie na
mąkę)dodatkowo: trochę
mleka do smarowania przed pieczeniemopcjonalnie:
lukier do dekoracjiJak upiec pierniczki Lebkuchen?
Cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę na małych oczkach.
Migdały ze skórką uprażyć w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C - przez około 10 minut, następnie sparzyć - by łatwiej odchodziła skórka - trochę podsuszyć i zemleć na
mąkę w młynku do
orzechów. W razie braku takiego młynka, może zemleć w malakserze [końcówka noże], wraz z
cukrem.
Mąkę wymieszać z
sodą. Dodać miękkie
masło i razem wymieszać. Dodać pozostałe składniki i razem wyrabiać do uzyskania elastycznego, zwartego ciasta. Najwygodniej wszystko wyrabiać robotem kuchennym z uchwytami do
ciast drożdżowych.Gotowe ciasto uformować w kulkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.Następnie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość 6 mm i wykrawać pierniczki. Piekarnik nagrzać do temp 160-170 stopni C. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować
mlekiem lub rozbełtanym
jajkiem. Piec 12-15 minut [czas pieczenia zależy od grubości i wielkości pierniczków, ja piekłam 8-10 minut] .Można je polukrować.*marcepan jest trudno dostępny, zazwyczaj można go dostać albo u osób handlujących niemieckimi produktami, ale też można poradzić sobie w inny sposób: kupić marcepana - chlebek - w
czekoladzie pozbywając się
czekolady tj. wykorzystując tylko środek - przyznaję, że ja tak zrobiłam
P.S. Dziś/jutro ostatni dzwonek na nastawienie kwasu do barszczu czerwonego .Bądź na bieżąco, polub stronę na fb