Wykonanie

Kremowy
sos pomidorowy, bo z dodatkiem
mascarpone. Warto spróbowac! Podawałam z dwukolorowym
makaronem - wstążkami szpinakowymi i zwykłymi (pół na pół). Przepis z opakowania
sera mascarpone :) Podaję przepis już z moimi niewielkimi modyfikacjami. Przepis na 4-5 porcji.Składniki:50 dkg
filetów z piersi kurczaka (1 duża podwójna piers)250 gram
serka mascarpone40 dkg
makaronu wstążki (moim zdaniem na tę ilosc sosu starczy 300-350 gram)3-4 dosc duże
pomidory (w zimie mozna dac puszkę krojonych
pomidorów)1 duza
cebula1 łyżka suszonej
bazyliisłodki sos
chili - ok. 2 łyżkisok z 1/2
cytrynypieprz czarnypieprz cayennesóloliwa do podsmażenia
mięsa i
cebuliWykonanie:Wstawić
wodę na
makaron (
wodę osolić). Ugotować
makaron według przepisu na opakowaniu.W międzyczasie przygotować sos.
Kurczaka pokroić w paski, doprawić
solą i
pieprzem, usmażyć na
oliwie, odłożyć.
Pomidory umyć, naciąć u góry na krzyż (skórka łatwiej odejdzie), włożyć do naczynia, zalać je wrzątkiem (ja trzymam we wrzątku około minuty po czym odcedzam i zalewam zimną
wodą).
Pomidory obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki.
Cebulę pokroić w kostkę.Na
oliwie podsmażyć
cebulę na złoty kolor, następnie dodać
pomidory i dusić na wolnym ogniu aż
pomidory się rozpadną (ok. 3-5 minut). Dodać
bazylię, sol i
pieprz. Sos zmiksować ręcznym robotem. Dodać sos
chili,
sok z cytryny oraz
mascarpone, wymieszac dokladnie. Dodać usmazonego
kurczaka i jeszcze chwilę pogotować. Podawać z
makaronem.