Wykonanie
Składniki:1 mała (podwójna)
pierś kurczaka (ok. 40 dag)2 łyżki
wina ryżowego lub
sosu do sushi (skladniki:
ocet ryzowy,
woda i
cukier)1/2 i 1/2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
oleju sezamowego25 dag świeżych liści
szpinaku1,25 litra rosolu albo
bulionu drobiowego1 łyżka
sosu sojowegopieprz,
sólkolendra i
dymka, ew. inne
ziolaWykonanie:Będą potrzebne kostki
lodu albo bardzo zimna
woda (wlozylam naczynie do zamrazarki na czas przygotowywania zupy).
Mięso oczysc z tluszczu, pokrój w dlugie paski. Włóż do miski, zalej marynatą:
winem i
olejem sezamowym, dodaj 1/2 łyżeczki
cukru i dokladnie wymieszaj. Marynuj
kurczaka około 20 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie wstaw na gaz duzy garnek z
wodą (na
szpinak).Przygotuj
szpinak: dokładnie umyj, poodcinaj ogonki, listki wrzuć na 1-2 minuty do garnka z wrzącą (nieosoloną)
wodą. Odcedz, szybko przełóż
szpinak do innego naczynia z bardzo zimną
wodą, a
potem znowu odcedź.Zagotuj
bulion, dodaj
sos sojowy i 1/2 lyzeczki
cukru. Włóż
mięso (nie wlewalam marynaty), ponownie zagotuj. Pozostaw na ogniu ok. 2 minut, aż paseczki
kurczaka zrobią się białe. Dodaj
szpinak, znowu zagotuj. Dopraw do smaku
pieprzem,
solą.Dodaj posiekaną
kolendrę i
dymkę (po okolo 2-3 lyzki). Mozna dodac
sok z limonki albo
cytryny, albo inne
ziola.