ßßß Cookit - przepis na Zupa z kurczaka i szpinaku

Zupa z kurczaka i szpinaku

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 mała (podwójna) pierś kurczaka (ok. 40 dag)
2 łyżki wina ryżowego lub sosu do sushi (skladniki: ocet ryzowy, woda i cukier)
1/2 i 1/2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki oleju sezamowego
25 dag świeżych liści szpinaku
1,25 litra rosolu albo bulionu drobiowego
1 łyżka sosu sojowego
pieprz, sól
kolendra i dymka, ew. inne ziola
Wykonanie:
Będą potrzebne kostki lodu albo bardzo zimna woda (wlozylam naczynie do zamrazarki na czas przygotowywania zupy).
Mięso oczysc z tluszczu, pokrój w dlugie paski. Włóż do miski, zalej marynatą: winem i olejem sezamowym, dodaj 1/2 łyżeczki cukru i dokladnie wymieszaj. Marynuj kurczaka około 20 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie wstaw na gaz duzy garnek z wodą (na szpinak).
Przygotuj szpinak: dokładnie umyj, poodcinaj ogonki, listki wrzuć na 1-2 minuty do garnka z wrzącą (nieosoloną) wodą. Odcedz, szybko przełóż szpinak do innego naczynia z bardzo zimną wodą, a potem znowu odcedź.
Zagotuj bulion, dodaj sos sojowy i 1/2 lyzeczki cukru. Włóż mięso (nie wlewalam marynaty), ponownie zagotuj. Pozostaw na ogniu ok. 2 minut, aż paseczki kurczaka zrobią się białe. Dodaj szpinak, znowu zagotuj. Dopraw do smaku pieprzem, solą.
Dodaj posiekaną kolendrę i dymkę (po okolo 2-3 lyzki). Mozna dodac sok z limonki albo cytryny, albo inne ziola.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2009/09/zupa-z-kurczaka-i-szpinaku.html