ßßß Cookit - przepis na Pesto z natki pietruszki

Pesto z natki pietruszki

nazwa

Wykonanie

Coś zupełnie innego i pysznego. Najbardziej mi smakowało cienko rozsmarowane na razowej macy. Do pesto z natki pietruszki dodałam litewskiego parmezanu -Dziugasa. Moje niedawne odkrycie, wielokrotnie tańsze od włoskiego. Dostępny m.in. w Careffour i Almie. Inspiracja do zrobienia: "fotoforum".
Pesto z natki pietruszki
Składniki:
bardzo duży pęczek natki pietruszki [w zimie dwa lub nawet trzy]
ząbek czosnku (można pominąć)
4 łyżki dobrej oliwy (ok. 60 ml)
4 orzechy laskowe (lub inne, super byłyby piniowe, nerkowce a nawet ziemne - kilka - kilkanaście sztuk)
mały kawałek sera typu parmezan/grana padano lub polskiego sera Bursztyn
sól, pieprz
ewentualnie: sok z cytryny
Wykonanie:
Pęczek natki pietruszki (odcięty tuż pod koroną z liśćmi, gałązki natki daj np. do rosołu - który wzbogaci jego smak). Z grubsza posiekać - łatwiej będzie miksować, dodać czosnek oraz pokrojony na drobne kawałki ser i orzechy (które uprzednio warto podprażyć na suchej patelni - do lekkiego zrumienienia), wszystko ponownie zmiksować, dodać oliwę, posolić i popieprzyć, warto dodać nieco soku wyciśniętego z cytryny.
Podawać z makaronem albo z pieczywem.
Pesto z natki pietruszki ma niski IG, nadaje się do pierwszej fazy diety SB - oczywiście bez chleba, np. jako pasta do pokrojonych na cieniutkie plasterki kalarepek czy nawet do ugotowanego kalafiora.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2009/05/pesto-z-natki-pietruszki.html