Wykonanie
poniedziałek, 17 Marzec 2014, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »Na osłodę pochmurnego poniedziałku proponuję pyszny placek z
maślanką. Przepis na placek z
maślanką znalazłam wiele lat temu na forum cincin . Robiłam go już wiele
razy i zawsze wychodzi tak samo. No i co najważniejsze – zawsze się udaje. Ciasto jest banalnie proste do przygotowania, nie potrzebujemy nawet miksera. Wszystkie składniki po prostu mieszamy w misce i przekładamy do foremki. Na wierzch możemy dać dowolne
owoce, ale nie przesadzajmy z ich ilością bo ciasto jest dosyć wilgotne i mokre
owoce w dużej ilości mogą sprawić, że środek się nie wypiecze. Ja zazwyczaj
daję śliwki,
brzoskwinie (pokrojone na małe kawałki), tarte
jabłka posypane
cynamonem lub
truskawki. Zamiast
owoców możemy na wierzch zrobić kruszonkę. Placek z
maślanką przypomina trochę
ciasto drożdżowe, ale jest bardziej wilgotny i delikatny. Pięknie wyrasta i długo pozostaje świeży. Polecam!
Składniki:1 szklanka
maślankipół szklanki
oleju3
jajka1 szklanka
cukru + ewentualnie opakowanie
cukru waniliowego2,5 szklanki
mąki pszennej (zazwyczaj używam tortowej)3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniadowolne
owoce (u mnie mała miseczka mrożonych mirabelek, które zbierałam latem)
Maślankę wyciągamy z lodówki wcześniej, ponieważ powinna być w temperaturze pokojowej.Do miski wlewamy
maślankę,
olej,
jajka i dokładnie roztrzepujemy. W drugiej misce przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia, dodajemy
cukier i mieszamy.Do płynnych składników wsypujemy suche. Mieszamy łyżką, krótko, tylko aż składniki się połączą.Foremkę (u mnie duża tortownica) natłuszczamy i posypujemy
kaszą manną lub
bułką tartą. Przekładamy ciasto do formy. Na wierzch wykładamy
owoce.Wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy środek jest przepieczony.