ßßß Cookit - przepis na Tarty z jabłkami

Tarty z jabłkami

nazwa

Wykonanie

sobota, 2 Listopad 2013, autor: blue_megi, 5 Komentarzy »
Mini tarty z jabłkami
Jesienny wypiek z ostatnich jabłek z sadu. Kruche spody z nadzieniem z jabłek ugotowanych z cukrem trzcinowym, winogronami, orzechami, odrobiną startej skórki z pomarańczy, cynamonem i whisky.
Z podanych składników otrzymamy 4 mini tarty.
Składniki:
175 g mąki
110 g masła
30 ml wody
15 g cukru
szczypta soli
nadzienie:
2 jabłka
100 g cukru trzcinowego
100 g winogron
60 g orzechów włoskich
2 łyżki whisky
1 pomarańcza
1 łyżeczka cynamonu
Z mąki, cukru, masła, soli i wody wyrobić ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Nadzienie: Jabłka pokroić w kosteczkę, wrzucić do rondla razem z cukrem trzcinowym, winogronami, orzechami, odrobiną startej skórki z pomarańczy, cynamonem i whisky. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Odstawić do wystudzenia.
Ciasto podzielić na 4 porcje i rozwałkować na około 3 mm. Wyłożyć nim foremki do tart. Włożyć nadzienie. Udekorować pozostałym ciastem.
Piec przez 20-25 minut w 180 stopniach. Pozostawić do wystudzenia w foremkach.
Smacznego!
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/mini-tarty-z-jablkami