Wykonanie
sobota, 2 Listopad 2013, autor: blue_megi, 5 Komentarzy »Mini tarty z
jabłkamiJesienny wypiek z ostatnich
jabłek z
sadu. Kruche
spody z nadzieniem z
jabłek ugotowanych z
cukrem trzcinowym,
winogronami,
orzechami, odrobiną startej skórki z
pomarańczy,
cynamonem i
whisky.Z podanych składników otrzymamy 4 mini tarty.Składniki:175 g
mąki110 g
masła30 ml
wody15 g
cukruszczypta
solinadzienie:2
jabłka100 g
cukru trzcinowego100 g
winogron60 g
orzechów włoskich2 łyżki
whisky1
pomarańcza1 łyżeczka
cynamonuZ
mąki,
cukru,
masła,
soli i
wody wyrobić ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.Nadzienie:
Jabłka pokroić w kosteczkę, wrzucić do rondla razem z
cukrem trzcinowym,
winogronami,
orzechami, odrobiną startej skórki z
pomarańczy,
cynamonem i
whisky. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Odstawić do wystudzenia.Ciasto podzielić na 4 porcje i rozwałkować na około 3 mm. Wyłożyć nim foremki do tart. Włożyć nadzienie. Udekorować pozostałym
ciastem.Piec przez 20-25 minut w 180 stopniach. Pozostawić do wystudzenia w foremkach.Smacznego!