ßßß Cookit - przepis na Ciasto pomarańczowo-czekoladowe

Ciasto pomarańczowo-czekoladowe

nazwa

Wykonanie

niedziela, 22 Grudzień 2013, autor: blue_megi, 1 Komentarz »
Ciasto pomarańczowo-czekoladowe. Rewelacyjne! Wilgotne, aromatyczne pomarańczowe ciasto połączone z czekoladowym i oblane pomarańczowym lukrem. Świetny pomysł na święta i nie tylko. Polecam!
Podaję składniki na małą foremkę, np. tortownicę o średnicy 20 centymetrów.
Składniki:
175g cukru pudru
175g mąki pszennej przesianej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia
175g miękkiej margaryny lub masła
3 jajka
do masy pomarańczowej:
skórka starta z 1 pomarańczy
3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
do masy czekoladowej:
2 łyżki kakao
2 łyżki whisky
lukier:
filiżanka cukru pudru
sok wyciśnięty z pomarańczy
Foremkę natłuszczamy. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Pomarańczę dokładnie myjemy i ścieramy z niej skórkę. Wyciskamy z pomarańczy 3 łyżki soku, mieszamy ze startą skórką i odstawiamy.
Miksujemy cukier i masło lub margarynę, aż uzyskamy puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Przekładamy połowę masy do osobnej miski.
Do jednej połowy ciasta dodajemy sok pomarańczowy ze skórką. Do drugiej połowy kakao i alkohol. Dokładnie mieszamy.
Ciasto nakładamy do foremki łyżką – na przemian oba rodzaje. Możemy lekko zamieszać, żeby powstał efekt marmurku.
Pieczemy 25 minut, zostawiamy w foremce na kilka minut, a następnie przekładamy na metalową kratkę aby całkowicie ostygło.
Przygotowujemy lukier dodając do cukru pudru tyle soku, aby otrzymać gęstą, półpłynną masę. Dokładnie ucieramy, aby nie było grudek. Smarujemy wierzch ciasta.
Ciasto pomarańczowo-czekoladowe jest bardzo smaczne również na drugi i trzeci dzień po upieczeniu. Polecam!
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/ciasto-pomaranczowo-czekoladowe