Wykonanie
niedziela, 22 Grudzień 2013, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Ciasto
pomarańczowo-
czekoladowe. Rewelacyjne! Wilgotne, aromatyczne
pomarańczowe ciasto połączone z
czekoladowym i oblane
pomarańczowym lukrem. Świetny pomysł na święta i nie tylko. Polecam!Podaję składniki na małą foremkę, np. tortownicę o średnicy 20 centymetrów.Składniki:175g
cukru pudru175g
mąki pszennej przesianej z 1 łyżeczką
proszku do pieczenia175g
miękkiej margaryny lub
masła3
jajkado masy pomarańczowej:skórka starta z 1
pomarańczy3 łyżki soku wyciśniętego z
pomarańczydo masy czekoladowej:2 łyżki
kakao2 łyżki
whiskylukier:filiżanka
cukru pudrusok wyciśnięty z
pomarańczyForemkę natłuszczamy. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Pomarańczę dokładnie myjemy i ścieramy z niej skórkę. Wyciskamy z
pomarańczy 3 łyżki soku, mieszamy ze startą skórką i odstawiamy.Miksujemy
cukier i
masło lub
margarynę, aż uzyskamy puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym
jajku. Wsypujemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Przekładamy połowę masy do osobnej miski.Do jednej połowy ciasta dodajemy
sok pomarańczowy ze skórką. Do drugiej połowy
kakao i
alkohol. Dokładnie mieszamy.Ciasto nakładamy do foremki łyżką – na przemian oba rodzaje. Możemy lekko zamieszać, żeby powstał efekt marmurku.Pieczemy 25 minut, zostawiamy w foremce na kilka minut, a następnie przekładamy na metalową kratkę aby całkowicie ostygło.Przygotowujemy
lukier dodając do
cukru pudru tyle soku, aby otrzymać gęstą, półpłynną masę. Dokładnie ucieramy, aby nie było grudek. Smarujemy wierzch ciasta.Ciasto
pomarańczowo-
czekoladowe jest bardzo smaczne również na drugi i trzeci dzień po upieczeniu. Polecam!