Wykonanie
            sobota, 20 Październik 2012, autor: blue_megi, 10 Komentarzy »Ciasto 
dyniowe z nutelląObłędne! Mocno wilgotne z rozpływającą się nutellą. Przepis zaczerpnięty z pięknego bloga Kuchnia pełna smaków . Ciasto przygotowuje się podobnie jak najprostsze muffinki – w jednej misce suche składniki w drugiej mokre a 
potem mieszamy jedne z drugimi. Ciasto upiekłam w dwóch małych foremkach keksowych. Na wierzch jednego położyłam 4 solidne łyżeczki nutelli a następnie delikatnie wmieszałam ją w ciasto. Drugie posypałam kandyzowaną 
skórką pomarańczową. Nie wiem, które lepszeSkładniki:1 3/4 szklanki 
mąki pszennej1 łyżeczka 
sody1/2 łyżeczki 
soli1/2 łyżeczki 
cynamonu1 1/2 łyżeczki 
gałki muszkatołowej1 1/2 szklanki 
cukru1/2 szklanki 
oleju1/3 szklanki 
wody1 szklanka purée z dyni2 
jajkaopakowanie 
cukru z prawdziwą 
wanilią4 lub 8 łyżeczek NutelliPurée z dyni: 
dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka podlewając odrobiną 
wody. Dusimy do miękkości, a następnie miksujemy na gładkie purée. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.W jednej misce mieszamy 
mąkę, 
sodę, 
sól, 
cynamon i 
gałkę muszkatołową. W drugiej 
cukier, 
cukier z prawdziwą 
wanilią, 
olej, 
wodę, purée z dyni i 
jajka.Mieszamy delikatnie zawartość obu misek, aż składniki się połączą. Przekładamy ciasto do dwóch małych lub jednej dużej natłuszczonej foremki keksowej. Na wierzch kładziemy odpowiednio 4 lub 8 łyżeczek nutelli i łyżką, okrężnymi ruchami mieszamy ją z 
ciastem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40-45 minut, sprawdzając patyczkiem. Studzimy w formie.

Polecam! Smacznego