środa, 14 Maj 2014, autor: blue_megi, 2 Komentarzy » Roladki z bakłażana z mięsem mielonym, serem i pomidorami. Jest przy nich trochę pracy, ale efekt wynagradza wszelkie trudy. Bakłażana możemy zastąpić cukinią a zamiast bazyliowego pesto użyć pesto calabrese. Danie pasuje do zaleceń diety low carb. Taką dietę to ja rozumiem Polecam nie tylko na diecie! Składniki: 2 średniej wielkości bakłażany pół kilograma mięsa mielonego ser mozzarella 1/3 szklanki startego parmezanu mały słoiczek pesto genovese 2 duże, soczyste pomidory garść czarnych oliwek sól, pieprz do smaku oliwa Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Bakłażany myjemy i ostrym nożem kroimy wzdłuż na plastry o grubości pół centymetra (nie grubsze, ponieważ nie damy rady ich potem zwinąć). Na patelni grillowej rozgrzewamy trochę oliwy i grillujemy plastry bakłażana z obydwu stron. Posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Odkładamy na talerz. Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy lub oleju i przesmażamy mięso mielone. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Foremkę żaroodporną natłuszczamy. Każdy plaster bakłażana smarujemy cienką warstwą pesto i nakładamy mięso oraz kawałek mozzarelli. Zawijamy jak roladę i wkładamy do foremki. To samo robimy z pozostałymi plastrami. Pomidory kroimy w kostkę. Układamy je razem z oliwkami na naszych roladkach. Całość posypujemy parmezanem. Zapiekamy przez pół godziny. Roladki z bakłażana podajemy z sałatą. Smacznego!