Jeśli macie ochotę na makaron ale sos pomidorowy Wam się znudził proponuję bardzo prostą odmianę w postaci śmietankowego sosu z porów z dodatkiem białego wina. Połączenie wina z porami jest tak oczywiste jak pomidorów z bazylia ale z pewnością nie tak powszechne a też bardzo smaczne. Dlatego zachęcam do tego aby czasami odbiec od standardów, tak dla urozmaicenia.Składniki:1 duży por200 g makaronu spaghetti100 ml białego wytrawnego wina100 ml śmietanki kremówkiząbek czosnkuparmezan do posypaniasól, świeżo mielony pieprzszczypta gałki muszkatołowejolejMakaron ugotować al dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Pora obrać, dokładnie oczyścić i pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz plasterki pora. Chwilę przesmażyć, wlać wino oraz śmietankę, gotować ok. 5-7 min. W tym czasie sos powinien zgęstnieć. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać odcedzony makaron i dokładnie wymieszać. Podawać danie natychmiast posypane wiórkami parmezanu i świeżo mielonym pieprzem.Smacznego:)