ßßß Cookit - przepis na Dyniowa "kaszanka" jaglana

Dyniowa "kaszanka" jaglana

nazwa

Wykonanie

Oczywiście to danie nie ma nic wspólnego z tradycyjną kaszanką jaką wszyscy znają i nie wszyscy lubią. Jednak to było pierwsze słowo, które usłyszałam na jej widok, zaraz po wyjęciu z piekarnika. A, że danie w większości składa się z kaszy, zostało "kaszanka jaglana". Jak w w przypadku większości dań z kaszy jaglanaj tak i to jest bardzo dobre i do tego lekkie. W sam raz na poświąteczne i noworoczne przejedzenie. Bardzo polecam.
Składniki:
300 g kaszy jaglanej
2 cebule
ok. szklanka pure z dyni
pestki dyni
1 jajko
natka pietruszki
sól, pieprz, słodka papryka
oliwa
Kaszę jaglaną ugotować na sypko, przestudzić. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić posiekaną cebulę. Do kaszy dodać pure z dyni, cebule, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, paprykę i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej pestkami dyni formy keksowej. Wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 30 min. Doskonale smakuje na ciepło, choć trudno ją wyjąć z formy. Lepiej poczekać aż wystygnie, wyjąć z formy i odgrzewać na patelni, rumieniąc z obu stron. Smakuje wyśmienicie sama, lub z sosem czosnkowym i surówką.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2015/01/Dyniowa-kaszanka-jaglana.html