Wykonanie
Oczywiście to danie nie ma nic wspólnego z tradycyjną
kaszanką jaką wszyscy znają i nie wszyscy lubią. Jednak to było pierwsze słowo, które usłyszałam na jej widok, zaraz po wyjęciu z piekarnika. A, że danie w większości składa się z
kaszy, zostało "
kaszanka jaglana". Jak w w przypadku większości dań z
kaszy jaglanaj tak i to jest bardzo dobre i do tego lekkie. W sam raz na poświąteczne i noworoczne przejedzenie. Bardzo polecam.

Składniki:300 g
kaszy jaglanej2
cebuleok. szklanka
pure z dyni
pestki dyni1
jajkonatka pietruszkisól,
pieprz,
słodka paprykaoliwaKaszę jaglaną ugotować na sypko, przestudzić. Na patelni rozgrzać
oliwę, zeszklić posiekaną
cebulę. Do
kaszy dodać
pure z dyni,
cebule, posiekaną
natkę pietruszki,
sól,
pieprz,
paprykę i
jajko. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej
masłem i wysypanej
pestkami dyni formy keksowej. Wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 30 min. Doskonale smakuje na ciepło, choć trudno ją wyjąć z formy. Lepiej poczekać aż wystygnie, wyjąć z formy i odgrzewać na patelni, rumieniąc z obu stron. Smakuje wyśmienicie sama, lub z
sosem czosnkowym i surówką.Smacznego:)