ßßß Cookit - przepis na Boeuf Stroganow

Boeuf Stroganow

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na najbardziej popularną wersję gulaszu wołowego. Spolszczona nazwa tego dania to Strogonow, która pochodzi od nazwiska rosyjskiego wojskowego i polityka Pawła Stroganowa, żyjącego w czasach napoleońskich. Po raz pierwszy przyrządził ją kucharz cara Aleksandra I, Antoine Careme. Jest kilka wersji na temat pochodzenia nazwy tego pysznego gulaszu. Mnie najbardziej przekonuje historia o tym, jak to car był zadłużony u arystokratycznej rodziny Stroganowych i nakazał swojemu kucharzowi przygotować jakieś wykwintne danie i nazwać je ich nazwiskiem. Inna historia opowiada, że hrabia Stroganow został zdradzony przez narzeczoną i nie chcąc pojedynkować się z niegodnym rywalem wyżył się na kawałku polędwicy, krojąc ją w paski. Jakby nie było, wiadomo, że potrawa na pewno pochodzi z Rosji i zawiera wołowinę oraz pieczarki. Na przestrzeni lat przepis został urozmaicony i odtworzony w wielu wersjach, ja dzisiaj zapraszam na moją ulubioną.
Składniki:
1/2 kg wołowiny, najlepiej polędwicy
300 g pieczarek
1 czerwona papryka
1 duża cebula
300 ml wywaru warzywnego (a jeszcze lepiej wołowego)
1/2 strąka papryczki chilli
4 łyżki koncentrau pomidorowego
mielona słodka papryczka
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki
1/2 szklanki śmietanki 30%
ew. 1 łyżka mąki
olej do smażenia
Oczyszczone mięso pokroić w paski.Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę w paski lub kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i obsmażyć. Dodać cebulę i pieczarki oraz posiekane chilli, chwilę przesmażyć i zalać wywarem. Zmniejszyć ogień, dodać koncentrat i przyprawy i dusić do miękkości mięsa. Pod koniec dodać paprykę ale nie jest to konieczne, można z niej zrezygnować. Wlać śmietankę i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos można zagęścić mąką rozmieszaną w wodzie, jednak ja tego unikam. Dzięki gotowaniu na wolnym ogniu sos staje się aromatyczny i gęstnieje sam, bez wzmacniacza jakim jest mąka. Podawać gulasz posypany natką pietruszki w towarzystwie np. kaszy gryczanej. Wtedy doskonale pasuje ogórek kiszony.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2015/01/Boeuf-Stroganow.html