Wykonanie
W tym roku święta będą wyjątkowo obfite w
mak. Chyba przez cały rok nie zjadłam tyle
maku ile zjem go przez najbliższe dni. Dzisiaj polecam kolejne
drożdżowe zawijaski, tym razem z bardzo bogatym wnętrzem gdyż
ukryłam tam
wiśnie,
bakalie i marcepan. Całość doskonale się komponuje. Bardzo zachęcam do ich przygotowania a jutro zapraszam na jeszcze jedno, zaskakująco dobre danie z
makiem.
Składniki:350 g
mąki pszennej typ 55030 g świeżych
drożdży3
żółtka w pokojowej temperaturze4 łyżki
cukru100 g
masła3-4 łyżki ekstraktu
waniliowegook. 200 ml ciepłego
mlekaSkładniki na masę
makowo-marcepanową:400 g masy makowejszklanka
wiśni100 g masy marcepanowej1/3 szklanki
orzechów laskowychWiśnie rozmrozić, odsączyć. Masę
makową wymieszać z posiekanymi
orzechami,
wiśniami i startą na tarce masą marcepanową.Z łyżki
mąki,
drożdży i odrobiny ciepłego
mleka zrobić rozczyn. Odstawić na 15 min. Do miski przesiać pozostałą
mąkę, dodać do niej rozczyn,
mleko,ekstrakt,
żółka i chwilę wyrabiać. Rozpuścić
masło z
cukrem i gorące dodać do ciasta. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.Ciasto oprószyć
mąką i odstawić do podwojenia objętości. Gdy jest już pięknie wyrośnięte, wyjąć je z miski, odgazować i podzielić na pół. Ciasto rozwałkować na dość cienki placek, posmarować połową masy
makowo-marcepanowej i zwinąć ciasno jak roladę. Pokroić na plasterki o szerokości 5-6 cm i układać na wysmarowanej
masłem blaszce, przekrojeniem do wierzchu. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta. Piec ok. 25 min, aż będą rumiane. Po wystudzeniu posmarować lukrem.Smacznego:)