ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe ślimaki z makiem, wiśniami i marcepanem

Drożdżowe ślimaki z makiem, wiśniami i marcepanem

nazwa

Wykonanie

W tym roku święta będą wyjątkowo obfite w mak. Chyba przez cały rok nie zjadłam tyle maku ile zjem go przez najbliższe dni. Dzisiaj polecam kolejne drożdżowe zawijaski, tym razem z bardzo bogatym wnętrzem gdyż ukryłam tam wiśnie, bakalie i marcepan. Całość doskonale się komponuje. Bardzo zachęcam do ich przygotowania a jutro zapraszam na jeszcze jedno, zaskakująco dobre danie z makiem.
Składniki:
350 g mąki pszennej typ 550
30 g świeżych drożdży
3 żółtka w pokojowej temperaturze
4 łyżki cukru
100 g masła
3-4 łyżki ekstraktu waniliowego
ok. 200 ml ciepłego mleka
Składniki na masę makowo-marcepanową:
400 g masy makowej
szklanka wiśni
100 g masy marcepanowej
1/3 szklanki orzechów laskowych
Wiśnie rozmrozić, odsączyć. Masę makową wymieszać z posiekanymi orzechami, wiśniami i startą na tarce masą marcepanową.
Z łyżki mąki, drożdży i odrobiny ciepłego mleka zrobić rozczyn. Odstawić na 15 min. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać do niej rozczyn, mleko,ekstrakt, żółka i chwilę wyrabiać. Rozpuścić masło z cukrem i gorące dodać do ciasta. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.Ciasto oprószyć mąką i odstawić do podwojenia objętości. Gdy jest już pięknie wyrośnięte, wyjąć je z miski, odgazować i podzielić na pół. Ciasto rozwałkować na dość cienki placek, posmarować połową masy makowo-marcepanowej i zwinąć ciasno jak roladę. Pokroić na plasterki o szerokości 5-6 cm i układać na wysmarowanej masłem blaszce, przekrojeniem do wierzchu. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta. Piec ok. 25 min, aż będą rumiane. Po wystudzeniu posmarować lukrem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/12/Drozdzowe-slimaki-z-makiem-wisniami-i-marcepanem.html