Wykonanie
Nie jestem jakąś wielką wielbicielką
maku ale w okolicach Bożego Narodzenia myślę o nim trochę częściej. W tym roku chyba nie
będę robić
strucli albo tylko małą bo mam także zamiar zrobić takie drożdżówki. Smakują podobnie ale jakoś tak u mnie w domu cieszą się większą popularnością, Jest tu sporo
maku, dzięki temu drożdżówki nie czerstwieją.
Składniki:350 g
mąki pszennej typ 55030 g świeżychh
drożdży3
żółtka w pokojowej temperaturze4 łyżki
cukru100 g
masła3-4 łyżki ekstraktu
waniliowegook. 200 ml ciepłego
mleka1 puszka masy makowejZ łyżki
mąki,
drożdży i odrobiny ciepłego
mleka zrobić rozczyn. Odstawić na 15 min. Do miski przesiać pozostałą
mąkę, dodać do niej rozczyn,
mleko,ekstrakt,
żółka i chwilę wyrabiać. Rozpuścić
masło z
cukrem i gorące dodać do ciasta. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.Ciastooprószyć
mąką i odstawić do podwojenia objętości. Gdy jest już pięknie wyrośnięte, wyjąć je z miski, odgazować i podzielić na pół. Ciasto rozwałkować dość cienki placek, posmarować połową masy makowej i zwinąć ciasno jak roladę. Pokroić na plasterki o szerokości 5-6 cm i układać na wysmarowanej
masłem blaszce, tak jak leżały po przekrojeniu, NIE odwracamy ich przecięciem do wierzchu. Drożdżówki posmarować
mlekiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta. Piec ok. 25 min, aż będą rumiane. Po wystudzeniu posmarować lukrem.Smacznego:)