ßßß Cookit - przepis na Deser na Święto Niepodległości

Deser na Święto Niepodległości

nazwa

Wykonanie

Jako wzorowa obywatelka mogę dziś wywiesić flagę na balkonie, jako historyczka z zamiłowania wezmę udział w uroczystościach patriotycznych w moim mieście a jako autorka bloga kulinarnego przygotowałam deser w patriotycznych kolorach. Nie lubię listopada ale na pewno najlepsza kartka w kalendarzu tego miesiąca to właśnie ta z jedenastką. I to nie tylko dlatego, że nie idzie się do pracy ale przede wszystkim dlatego, że wspaniała jest atmosfera tego dnia. Często słyszy się głosy, że Polacy to smutasy, bo w Święto Niepodległości nie potrafią bawić się tak jak Amerykanie. Mnie osobiście to odpowiada bo lubię podniosły nastrój tego dnia, i nie potrzebuję balu, żeby poczuć TĘ atmosferę. Tylko dzisiaj nie przeszkadzają mi przemówienia polityków, uwielbiam piosenki niepodległościowe a dzięki cyfrowej technologii mam możliwość posłuchania samego marszałka Piłsudskiego. Jakkolwiek dziwnie to brzmi, mnie to naprawdę interesuje.
W tym roku patriotyczny deser przygotowałam także pod hasłem zdrowia. Żurawina, jogurt i ricotta to same atuty, do tego smaczne i na dzisiaj potrzebne bo przecież w kolorach narodowych:)
Składniki:
szklanka owoców żurawiny (może być mrożona) + 3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki miodu
1 laska wanilii
250 g ricotty
100 g jogurtu naturalnego
mięta do dekoracji
2-3 łyżki sosku z cytryny
Żurawinę umieścić w garnku, zalać 1/2 szklanki wody, dodać cukier i ziarenka wanilii i zagotować. Trzymać na małym ogniu, aż owoce się rozgotują a woda wyparuje i powstanie gęsty sos. W wysokim naczyniu umieścić jogurt, ricottę, sok z cytryny i miód. Wszystko razem utrzeć na gładką masę, można mikserem lub blenderem. W pucharkach umieścić warstwę sosu żurawinowego, na to wyłożyć masę serkową. Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/11/Deser-na-Swieto-Niepodleglosci.html