Wykonanie
Na święta koniecznie trzeba upiec jakiś pyszny
chleb. Ja uwielbiam
pieczywo z
kminkiem a moja dzisiejsza propozycja dodatkowo zawiera jeszcze
śliwki.
Chleb jest z tych cięższych, ale jest przepyszny. Na ciepło zniknęła od razu połowa bochenka.

InspiracjaSkładniki:100 g (1/2 szklanki) aktywnego żytniego zakwasu350 g (1,5 szklanki)
wody20 g świeżych
drożdży350 g (2 i 1/4 szklanki)
mąki żytniej jasnej, chlebowej typ 720130 g (3/4 szklanki)
mąki pszennej20 g (1 łyżka)
otrębów6 suszonych lub
śliwek, drobno pokrojonych10 g (1,5 łyżeczki)
soli morskiejkminek do posypaniaWlać
wodę do dużej miski, dodać
drożdże,
mąkę żytnią, pszenną,
otręby,
przyprawy i
sól. Następnie wlać odświeżony zakwas i dokładnie wyrobić ciasto. Dodać
śliwki, wymieszać. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 2 - 2,5 godziny. Ciasto mniej więcej podwoi swoją objętość. Keksówkę o długości 28 cm wysmarować
olejem i wysypać
kminkiem. Przelać ciasto, posypać jego wierzch
otrębami i odstawić do wyrastania - ciasto wypełni całą formę. Zajmie mu to ok. 1-1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 230 st C. Na dno piekarnika wsypać 1/2 - 1 szklanki kostek
lodu. Wstawić wyrośnięty
chleb. Piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 210 st C i dopiekać kolejne 30 minut.
Chleb jest upieczony, jeśli wyjęty z formy i popukany od
spodu wydaje głuchy odgłos. Gdyby tak nie było, należy wyjąć go z formy i dopiekać jeszcze chwilę, 5-10 minut. Po upieczeniu
chleb spryskać
wodą i wstawić do piekarnika na 3 minuty. Dzięki temu będzie miał błyszczącą skórkę.Smacznego:)