ßßß
InspiracjaSkładniki:100 g (1/2 szklanki) aktywnego żytniego zakwasu350 g (1,5 szklanki) wody20 g świeżych drożdży350 g (2 i 1/4 szklanki) mąki żytniej jasnej, chlebowej typ 720130 g (3/4 szklanki) mąki pszennej20 g (1 łyżka) otrębów6 suszonych lub śliwek, drobno pokrojonych10 g (1,5 łyżeczki) soli morskiejkminek do posypaniaWlać wodę do dużej miski, dodać drożdże, mąkę żytnią, pszenną, otręby, przyprawy i sól. Następnie wlać odświeżony zakwas i dokładnie wyrobić ciasto. Dodać śliwki, wymieszać. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 2 - 2,5 godziny. Ciasto mniej więcej podwoi swoją objętość. Keksówkę o długości 28 cm wysmarować olejem i wysypać kminkiem. Przelać ciasto, posypać jego wierzch otrębami i odstawić do wyrastania - ciasto wypełni całą formę. Zajmie mu to ok. 1-1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 230 st C. Na dno piekarnika wsypać 1/2 - 1 szklanki kostek lodu. Wstawić wyrośnięty chleb. Piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 210 st C i dopiekać kolejne 30 minut. Chleb jest upieczony, jeśli wyjęty z formy i popukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Gdyby tak nie było, należy wyjąć go z formy i dopiekać jeszcze chwilę, 5-10 minut. Po upieczeniu chleb spryskać wodą i wstawić do piekarnika na 3 minuty. Dzięki temu będzie miał błyszczącą skórkę.Smacznego:)