ßßß
Składniki:1 szklanka mąki żytniej1,5 szklanki mąki pszennej7 śliwek3/4 saszetki suchych drożdży1 łyżka miodu gryczanego1/2 szklanki ciepłej wody1 jajko1 łyżka olejusól morskaPrzygotowanie:Umyte śliwki kroję na małe kawałki i przekładam do miski. Dodaję 1 szklankę mąki żytniej, 1 szklankę mąki pszennej, drożdże i sól. Mieszam wszystkie składniki. Miód rozpuszczam w ciepłej wodzie i przelewam do miski. Dodaję olej i jajko. Mieszam ciasto łyżką, dosypując powoli pozostałą część mąki. Wyrabiam całość ręką przez 3 minuty. Ciasto ze względu na obecność miodu będzie lekko kleić się do rąk.Z ciasta formuję chlebek i przekładam do foremki wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Wkładam do zimnego piekarnika i nastawiam temperaturę na 170 stopni. Piekę przez 1,5 godziny. Chleb kroję dopiero gdy całkowicie ostygnie. Jeżeli macie więcej czasu chleb przez pieczeniem można pozostawić do wyrośnięcia. Ja niestety nie jestem na tyle cierpliwa.