ßßß Cookit - przepis na Chlebek żytni ze śliwkami i miodem

Chlebek żytni ze śliwkami i miodem

nazwa

Wykonanie

Po sukcesie chlebka dyniowego postanowiłam pójść za ciosem i przygotowałam wersję żytnią ze śliwkami. Chleb ze śliwką kojarzy mi się z okresem, gdy mieszkałam w Krakowie. Każdego dnia wracając z pracy do domu kupowałam go w pobliskiej piekarni – dostępny był w bardzo limitowanej ilości w godzinach popołudniowych. Niestety nie udało mi się odtworzyć tamtego smaku – chociażby dlatego, że wykorzystałam śliwki świeże zamiast suszonych. Moje ciasto powstało również na bazie drożdżach, a nie na zakwasie. Niemniej w trakcie jego przygotowania miałam kilka minut, aby przypomnieć sobie chwile spędzone w Krakowie.
Składniki:
1 szklanka mąki żytniej
1,5 szklanki mąki pszennej
7 śliwek
3/4 saszetki suchych drożdży
1 łyżka miodu gryczanego
1/2 szklanki ciepłej wody
1 jajko
1 łyżka oleju
sól morska
Przygotowanie:
Umyte śliwki kroję na małe kawałki i przekładam do miski. Dodaję 1 szklankę mąki żytniej, 1 szklankę mąki pszennej, drożdże i sól. Mieszam wszystkie składniki. Miód rozpuszczam w ciepłej wodzie i przelewam do miski. Dodaję olej i jajko. Mieszam ciasto łyżką, dosypując powoli pozostałą część mąki. Wyrabiam całość ręką przez 3 minuty. Ciasto ze względu na obecność miodu będzie lekko kleić się do rąk.
Z ciasta formuję chlebek i przekładam do foremki wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Wkładam do zimnego piekarnika i nastawiam temperaturę na 170 stopni. Piekę przez 1,5 godziny. Chleb kroję dopiero gdy całkowicie ostygnie. Jeżeli macie więcej czasu chleb przez pieczeniem można pozostawić do wyrośnięcia. Ja niestety nie jestem na tyle cierpliwa.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/09/chlebek-zytni-ze-sliwkami-i-miodem