ßßß
Składniki na ok 10 placków:3/4 szklanki mąki żytniej1/2 szklanki mąki pszennej1 jajko1/2 szklanki ciepłej wody1 łyżka miodu dowolnego rodzaju1/2 saszetki suchych drożdży (ok 4 g.)5 dojrzałych śliwekolej do smażeniaDodatki:ricottakonfitura śliwkowafigaPrzygotowanie:Śliwki kroję na małe kawałki i przekładam do dużej miski. Dodaję oba rodzaje mąki, drożdże, miód i jajko. Wszystko zalewam ciepłą wodą i mieszam (zamiast wody można dodać mleko). Ciasto powinno mieć lekko ciągnącą się i kleistą konsystencję. Odstawiam je na ok 30 minut do wyrośnięcia. Następnie smażę na dużym ogniu pod przykryciem po 2 minuty z każdej strony. Placki podaję z ricottą, figami i konfiturą ze śliwek. Idealnie pasuje również jogurt naturalny. Jeżeli chcecie przygotować konfiturę ze śliwek skorzystajcie z tego przepisu .