ßßß Cookit - przepis na Placki ze śliwkami z mąki żytniej

Placki ze śliwkami z mąki żytniej

nazwa

Wykonanie

Weekendowe śniadanie warto rozpocząć od czegoś słodkiego. Czy jest coś lepszego niż świeży miód i sezonowe owoce? Oba składniki połączyć można przygotowując placki, nazywane również racuchami. Ja wykonałam je z wykorzystaniem mąki żytniej, jeżeli takiej nie posiadacie to możecie użyć zwykłego rodzaju.
Składniki na ok 10 placków:
3/4 szklanki mąki żytniej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka miodu dowolnego rodzaju
1/2 saszetki suchych drożdży (ok 4 g.)
5 dojrzałych śliwek
olej do smażenia
Dodatki:
ricotta
konfitura śliwkowa
figa
Przygotowanie:
Śliwki kroję na małe kawałki i przekładam do dużej miski. Dodaję oba rodzaje mąki, drożdże, miód i jajko. Wszystko zalewam ciepłą wodą i mieszam (zamiast wody można dodać mleko). Ciasto powinno mieć lekko ciągnącą się i kleistą konsystencję. Odstawiam je na ok 30 minut do wyrośnięcia. Następnie smażę na dużym ogniu pod przykryciem po 2 minuty z każdej strony. Placki podaję z ricottą, figami i konfiturą ze śliwek. Idealnie pasuje również jogurt naturalny. Jeżeli chcecie przygotować konfiturę ze śliwek skorzystajcie z tego przepisu .
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/09/placki-ze-sliwkami-z-maki-zytniej