Wykonanie
Weekendowe śniadanie warto rozpocząć od czegoś słodkiego. Czy jest coś lepszego niż świeży
miód i sezonowe owoce? Oba składniki połączyć można przygotowując placki, nazywane również racuchami. Ja wykonałam je z wykorzystaniem
mąki żytniej, jeżeli takiej nie posiadacie to możecie użyć zwykłego rodzaju.

Składniki na ok 10 placków:3/4 szklanki
mąki żytniej1/2 szklanki
mąki pszennej1
jajko1/2 szklanki ciepłej
wody1 łyżka
miodu dowolnego rodzaju1/2 saszetki suchych
drożdży (ok 4 g.)5 dojrzałych
śliwekolej do smażeniaDodatki:
ricottakonfitura śliwkowa
figaPrzygotowanie:
Śliwki kroję na małe kawałki i przekładam do dużej miski. Dodaję oba rodzaje
mąki,
drożdże,
miód i
jajko. Wszystko zalewam ciepłą
wodą i mieszam (zamiast
wody można dodać
mleko). Ciasto powinno
mieć lekko ciągnącą się i kleistą konsystencję. Odstawiam je na ok 30 minut do wyrośnięcia. Następnie smażę na dużym ogniu pod przykryciem po 2 minuty z każdej strony. Placki podaję z
ricottą,
figami i
konfiturą ze
śliwek. Idealnie pasuje również
jogurt naturalny. Jeżeli chcecie przygotować
konfiturę ze
śliwek skorzystajcie z tego przepisu .