Wykonanie

Ostatni przepis sierpniowy. Dokładnie miesiąc temu - 31 lipca - napisałem, że każdego dnia w sierpniu
będę udostępniał jeden przepis. No i udało się! Otóż właśnie dzielę się z
wami 31 sierpniowym przepisem :)
Kurcze, może powinienem częściej takie akcje robić, co? :)

Tak więc jako ostatni z sierpniowych przepisów chciałbym zaprezentować wam pyszny, absolutnie pyszny
chleb śliwkowy. Jest rewelacyjny, naprawdę! Trochę długo się go robi, ale warto ten czas poświęcić. Znaczy się nie to, że się robi, tylko wyrasta dłużej niż przeciętny
chleb.

Dobra, troszkę się spieszę, bo zaraz muszę lecieć odebrać
Magdę (bo znowu na swojej wiosce była i właśnie wraca) więc przejdźmy niezwłocznie do sedna:100 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego ze 12 godzin wcześniej)350 g
mąki żytniej typ 720130 g
mąki pszennej350 ml
wody20 g świeżych
drożdży150 g suszonych
śliwek
1,5 łyżeczki
soli20 g
otrębów żytnichTradycyjnie wszystko robimy w dużej misce: wrzucamy tam wszystko oprócz
śliwek i
otrębów.
Śliwki wrzucimy później, a
otręby są potrzebne do posypania już wyrośniętego
chlebka.Jak już wrzuciliśmy to mieszamy, tak ze 3 minuty. Dopiero wtedy wrzucamy
śliwki i razem ze
śliwkami mieszamy jeszcze 7 minut, tak żeby razem było 10 minut wyrabiania ciasta.Nie napisałem jeszcze, że
śliwki kroimy. Każdą
śliwkę na 3 części. I dopiero wrzucamy. A jak ciasto wyrobiliśmy to przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2,5 godziny.A jak ciasto nam wyrośnie to przekładamy je do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze jest zmoczyć przy tym dłonie. Ciasto się bardzo klei, a do mokrych dłoni nieco mniej :) Jak już wypełnimy keksówkę to mokrymi dłońmi wygładzamy powierzchnię
chleba i posypujemy
otrębami. Możemy nieco przyklepać żeby się bardziej trzymały. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejne 1,5 godziny.Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni i pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu spryskujemy
chleb wodą i chowamy do piekarnika (wyłączonego już, ale gorącego) na 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy chlebek i studzimy na kratce.Podobno zachowuje świeżość przez kilka dni, ale nie udało mi się sprawdzić, tak długo chlebek nie przetrwał! :)---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)