Wykonanie
Kolejną moją propozycją na tegoroczną Wielkanoc jest babka czekoladowa. Robi się ją bardzo szybko a dzięki dodatkowi
oleju jest puszysta i już w czasie ubijania widać przyjemną strukturę ciasta. Jest mięciutka i delikatna a dzięki sporej ilości
kakao jest naprawdę czekoladowa.

ŹródłoSkładniki:5
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
oleju np.
słonecznikowego½ szklanki wrzącej
wody1½ szklanki
mąki pszennej½ szklanki ciemnego
kakao2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu
migdałowegoMąkę przesiać z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Całe
jajka zmiksować na puszystą masę z
cukrem. Wlać
olej zmieszany z
wodą, wsypać przesianą
mąkę z
kakao i całość krótko zmiksować do połączenia się składników, dodać ekstrakt
migdałowy. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i obsypać
bułką tartą, wlać ciasto, wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 180ºC, piec 40-45 minut. Od razu po upieczeniu wyciągnąć z formy, przestudzić i polukrować lub posypać
cukrem pudrem.Smacznego!