Wykonanie
Rozsmakowując się w
kaczce przygotowałam ostatnio carpaccio z piersi. Kiedyś robiłam
sałatkę z plastrami
kaczki w środku ale wydaje mi się, że pokrojony filet ułożony w carpaccio to ciekawsza propozycja, zwłaszcza kiedy mamy gości. Wykończeniem jest tutaj dressing na bazie
miodu.
Miód już wiele
razy łączyłam z
kaczką i wiem, że idealnie do niej pasuje. Stopień wysmażenia
kaczki należy regulować według własnych preferencji, moje są takie, że nie może być
krwi.Przygotowanie takiego dania nie jest trudne, może odrobinę czasochłonne, biorąc pod uwagę czas marynowania, smażenia i chłodzenia. Jeśli zdarzy się, że nie macie czau na przygotowanie takiego carpaccio dla swoich gości proponuję zamówić coś z tej strony .
Składniki:1
filet z kaczki5 łyżek
oliwy1 łyżka
sosu sojowegosól,
pieprzSkładniki marynaty zmieszać, włożyć do niej umytą pierś z
kaczki, wstawić do lodówki na kilka godzin. Na patelni rozgrzać tłuszcz, usmażyć
kaczkę. Po usmażeniu pokroić w plastry, lekko na ukos ale zrobić to dopiero po 15 minutach od usmażenia, żeby wszystkie
soki zatrzymały się w
mięsie.Składniki na
sałatkę:1/2 główki
sałaty lodowej lub mix
sałat1
czerwona papryka1
żółta papryka1/2 słoiczka czarnych
oliwek2 łyżki
octu balsamicznego1 łyżka
miodu6 łyżek
oliwysól,
pieprzSałatę porwać na strzępy, dodać pokrojone w paski
papryki oraz
oliwki, dokładnie wymieszać. Składniki sosu dokładnie wymieszać i polać
sałatkę zostawiając 2-3 łyżki. Na talerzu ułożyć porcję
sałatę. Dookoła ułożyć plastry
kaczki polewając je pozostałym dressingiem i oprószając świeżo mielonym
pieprzem. Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.Smacznego:)