ßßß Cookit - przepis na Carpaccio z kaczki w miodowym dressingu

Carpaccio z kaczki w miodowym dressingu

nazwa

Wykonanie

Rozsmakowując się w kaczce przygotowałam ostatnio carpaccio z piersi. Kiedyś robiłam sałatkę z plastrami kaczki w środku ale wydaje mi się, że pokrojony filet ułożony w carpaccio to ciekawsza propozycja, zwłaszcza kiedy mamy gości. Wykończeniem jest tutaj dressing na bazie miodu. Miód już wiele razy łączyłam z kaczką i wiem, że idealnie do niej pasuje. Stopień wysmażenia kaczki należy regulować według własnych preferencji, moje są takie, że nie może być krwi.
Przygotowanie takiego dania nie jest trudne, może odrobinę czasochłonne, biorąc pod uwagę czas marynowania, smażenia i chłodzenia. Jeśli zdarzy się, że nie macie czau na przygotowanie takiego carpaccio dla swoich gości proponuję zamówić coś z tej strony .
Składniki:
1 filet z kaczki
5 łyżek oliwy
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz
Składniki marynaty zmieszać, włożyć do niej umytą pierś z kaczki, wstawić do lodówki na kilka godzin. Na patelni rozgrzać tłuszcz, usmażyć kaczkę. Po usmażeniu pokroić w plastry, lekko na ukos ale zrobić to dopiero po 15 minutach od usmażenia, żeby wszystkie soki zatrzymały się w mięsie.
Składniki na sałatkę:
1/2 główki sałaty lodowej lub mix sałat
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1/2 słoiczka czarnych oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
6 łyżek oliwy
sól, pieprz
Sałatę porwać na strzępy, dodać pokrojone w paski papryki oraz oliwki, dokładnie wymieszać. Składniki sosu dokładnie wymieszać i polać sałatkę zostawiając 2-3 łyżki. Na talerzu ułożyć porcję sałatę. Dookoła ułożyć plastry kaczki polewając je pozostałym dressingiem i oprószając świeżo mielonym pieprzem. Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/03/Carpaccio-z-kaczki-w-miodowym-dressingu.html