ßßß Cookit - przepis na Babka sezamowa

Babka sezamowa

nazwa

Wykonanie

Pastę sezamową, którą niedawno robiłam, wykorzystałam do tej babki. Dzięki niej ciasto zyskało intensywny, sezamowy czy może chałwowy smak. Babka jest bardzo wyrazista i może nie wszystkim będzie odpowiadać ale wielbiciele chałwy na pewno w niej zasmakują.
Źródło
Składniki:
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 1 szkl. oleju rzepakowego
- 1/2 szkl. pasty sezamowej tahini
- 1/2 szkl. zimnego mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szkl. mąki
Do formy:
- 1 łyżeczka miękkiej margaryny
- 1/2 szkl. sezamu
Formę z kominkiem dokładnie wysmarować w środku margaryną, a następnie obsypać sezamem.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (zajmuje to ok. 5 minut). Wlać olej i zimne mleko, wymieszać drewnianą łyżką. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pastę tahini i dokładnie połączyć z ciastem. Przelać do przygotowanej formy i piec 40-50 minut w temp. 180 st.C na złotobrązowy kolor.
- See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/06/sezamowe-ciasto-z-tahini.html#sthash.i066anjJ.dpuf
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 1 szkl. oleju rzepakowego
- 1/2 szkl. pasty sezamowej tahini
- 1/2 szkl. zimnego mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szkl. mąki
Do formy:
- 1 łyżeczka miękkiej margaryny
- 1/2 szkl. sezamu
Formę z kominkiem dokładnie wysmarować w środku margaryną, a następnie obsypać sezamem.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (zajmuje to ok. 5 minut). Wlać olej i zimne mleko, wymieszać drewnianą łyżką. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pastę tahini i dokładnie połączyć z ciastem. Przelać do przygotowanej formy i piec 40-50 minut w temp. 180 st.C na złotobrązowy kolor.
- See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/06/sezamowe-ciasto-z-tahini.html#sthash.i066anjJ.dpuf
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 1 szkl. oleju rzepakowego
- 1/2 szkl. pasty sezamowej tahini
- 1/2 szkl. zimnego mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szkl. mąki
Do formy:
- 1 łyżeczka miękkiej margaryny
- 1/2 szkl. sezamu
Formę z kominkiem dokładnie wysmarować w środku margaryną, a następnie obsypać sezamem.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (zajmuje to ok. 5 minut). Wlać olej i zimne mleko, wymieszać drewnianą łyżką. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pastę tahini i dokładnie połączyć z ciastem. Przelać do przygotowanej formy i piec 40-50 minut w temp. 180 st.C na złotobrązowy kolor.
- See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/06/sezamowe-ciasto-z-tahini.html#sthash.i066anjJ.dpuf
3 jajka
1 1/2 szklanki cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
1/2 szklanki pasty sezamowej, tahini
1/2 szklanki zimnego mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
Formę z kominkiem dokładnie wysmarować margaryną i wysypać sezamem. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, wlać olej i zimne mleko, wymieszać drewnianą łyżką. Następnie przesiać mąkę z proszkiem. Na końcu dodać pastę tahini i dokładnie połączyć z ciastem. Przełożyć ciasto do formy i piec 40-50 min w 180 st. na złoty kolor.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/02/Babka-sezamowa.html