Wykonanie
Pastę
sezamową, którą niedawno robiłam, wykorzystałam do tej babki. Dzięki niej ciasto zyskało intensywny,
sezamowy czy może
chałwowy smak. Babka jest bardzo wyrazista i może nie wszystkim będzie odpowiadać ale wielbiciele
chałwy na pewno w niej zasmakują.

ŹródłoSkładniki:- 3
jajka- 1 i 1/2 szkl.
cukru- 1 szkl.
oleju rzepakowego- 1/2 szkl. pasty sezamowej tahini- 1/2 szkl. zimnego
mleka- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 2 szkl.
mąkiDo formy:- 1 łyżeczka
miękkiej margaryny- 1/2 szkl.
sezamuFormę z kominkiem dokładnie wysmarować w środku
margaryną, a następnie obsypać
sezamem.
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę (zajmuje to ok. 5 minut). Wlać
olej i zimne
mleko, wymieszać drewnianą łyżką. Następnie wsypać
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pastę tahini i dokładnie połączyć z
ciastem. Przelać do przygotowanej formy i piec 40-50 minut w temp. 180 st.C na złotobrązowy kolor.- See
more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/06/sezamowe-ciasto-z-tahini.html#sthash.i066anjJ.dpuf- 3
jajka- 1 i 1/2 szkl.
cukru- 1 szkl.
oleju rzepakowego- 1/2 szkl. pasty sezamowej tahini- 1/2 szkl. zimnego
mleka- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 2 szkl.
mąkiDo formy:- 1 łyżeczka
miękkiej margaryny- 1/2 szkl.
sezamuFormę z kominkiem dokładnie wysmarować w środku
margaryną, a następnie obsypać
sezamem.
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę (zajmuje to ok. 5 minut). Wlać
olej i zimne
mleko, wymieszać drewnianą łyżką. Następnie wsypać
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pastę tahini i dokładnie połączyć z
ciastem. Przelać do przygotowanej formy i piec 40-50 minut w temp. 180 st.C na złotobrązowy kolor.- See
more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/06/sezamowe-ciasto-z-tahini.html#sthash.i066anjJ.dpuf- 3
jajka- 1 i 1/2 szkl.
cukru- 1 szkl.
oleju rzepakowego- 1/2 szkl. pasty sezamowej tahini- 1/2 szkl. zimnego
mleka- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 2 szkl.
mąkiDo formy:- 1 łyżeczka
miękkiej margaryny- 1/2 szkl.
sezamuFormę z kominkiem dokładnie wysmarować w środku
margaryną, a następnie obsypać
sezamem.
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę (zajmuje to ok. 5 minut). Wlać
olej i zimne
mleko, wymieszać drewnianą łyżką. Następnie wsypać
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pastę tahini i dokładnie połączyć z
ciastem. Przelać do przygotowanej formy i piec 40-50 minut w temp. 180 st.C na złotobrązowy kolor.- See
more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/06/sezamowe-ciasto-z-tahini.html#sthash.i066anjJ.dpuf3
jajka1 1/2 szklanki
cukru1 szklanka
oleju rzepakowego1/2 szklanki pasty sezamowej, tahini1/2 szklanki zimnego
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 szklanki
mąkiFormę z kominkiem dokładnie wysmarować
margaryną i wysypać
sezamem.
Jajka ubić z
cukrem na puszystą pianę, wlać
olej i zimne
mleko, wymieszać drewnianą łyżką. Następnie przesiać
mąkę z proszkiem. Na końcu dodać pastę tahini i dokładnie połączyć z
ciastem. Przełożyć ciasto do formy i piec 40-50 min w 180 st. na złoty kolor.Smacznego:)