Wykonanie
Chciałam, żeby obiad świąteczny czymś się wyróżniał tylko pytanie czym. Ponieważ, najczęściej gotuję
wieprzowinę i
kurczaka postawiłam na
kaczkę. Wkrótce pewnie i ona nam spowszednieje i nie będzie miała świątecznego charakteru ale
póki co jeszcze się nadaje.
Kaczka z
pieczarkami dobrze się zestawiła i w
sumie nie jest aż takim wyjątkowym daniem jednak biorąc pod uwagę częstotliwość występowania
kaczki na naszych stołach może być jeszcze wciąż atrakcyjna.

Pomysł własnySkładniki:4 kacze udka500 ml
bulionuszklanka
czerwonego winaolejsól,
pieprz1 łyżka
majeranku1 łyżka
miodu2 łyżki
sosu sojowego500 g
pieczarekWino,
sos sojowy,
miód,
majeranek wymieszać. Włożyć do marynaty oczyszczone udka kacze i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Na patelni rozgrzać
olej. Osączone udka zrumienić na tłuszczu z każdej strony, następnie wlać marynatę i
bulion, zmniejszyć ogień i dusić
kaczkę na małym ogniu (u mnie trwało to ok. godzinę + 15 min.) Kiedy
kaczka jest już miękka dodać pokrojone
pieczarki i dusić jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Przyprawić do smaku
sola i
pieprze. Podawać z surówką.Smacznego:)