Wykonanie
            To alternatywa dla starego poczciwego schabowegi i de volaille’a. Udaje się zarówno z 
wieprzowiny ( każdej dającej się rozbić na kotlety), jak i 
z piersi kurczaka czy 
indyka. 
Pieczarki i stopiony 
żółty ser podkreślają smak 
mięsa. 
Jadłam tak przyrządzony kotlet pod nazwą :a la Richelieu, więc może ma rodowód w kuchni francuskiej. Może ktoś zechce przyrządzić taki na jutrzejszy świąteczny obiad? Gdy się przygotuje wczesniej 
pieczarki, wymaga na prawdę niewiele czasu. Podaję przepis:4 kawałki 
mięsa na kotletyok.20 dkg 
pieczarek4 plastry 
żółtego sera lub szklanka startego
sól, 
pieprz, 
majeranek i co tam jeszcze lubicie
olejPieczarki udusić , można w kuchence ( nie 
będę się powtarzać, bo już kilka 
razy podawałam jak), doprawić 
solą i 
pieprzem. 
Mięso rozbić tak, jak na kotlety, posolić, doprawić. Smażyć na 
oleju na rumiano z obu stron.
Pieczarki odcedzić, 
wywar można wykorzystac na sos. Na usmażone kotlety położyć 
pieczarki, na to 
żółty ser – plaster lub starty na grubych oczkach ( ja akurat nie miałam w domu 
sera do starcia, chociaż taki jest bardziej efektowny). Ułożyć na talerzu, wstawić do kuchenki na 700 W na 2-3 min lub do piekarnika na 10 min, ( do rozpuszczenia 
sera). Podawać z 
ziemniakami , najlepiej polanymi 
sosem pieczarkowym i np. 
sałatą. Smacznego!
