Wykonanie
To alternatywa dla starego poczciwego schabowegi i de volaille’a. Udaje się zarówno z
wieprzowiny ( każdej dającej się rozbić na kotlety), jak i
z piersi kurczaka czy
indyka.
Pieczarki i stopiony
żółty ser podkreślają smak
mięsa.
Jadłam tak przyrządzony kotlet pod nazwą :a la Richelieu, więc może ma rodowód w kuchni francuskiej. Może ktoś zechce przyrządzić taki na jutrzejszy świąteczny obiad? Gdy się przygotuje wczesniej
pieczarki, wymaga na prawdę niewiele czasu. Podaję przepis:4 kawałki
mięsa na kotletyok.20 dkg
pieczarek4 plastry
żółtego sera lub szklanka startego
sól,
pieprz,
majeranek i co tam jeszcze lubicie
olejPieczarki udusić , można w kuchence ( nie
będę się powtarzać, bo już kilka
razy podawałam jak), doprawić
solą i
pieprzem.
Mięso rozbić tak, jak na kotlety, posolić, doprawić. Smażyć na
oleju na rumiano z obu stron.
Pieczarki odcedzić,
wywar można wykorzystac na sos. Na usmażone kotlety położyć
pieczarki, na to
żółty ser – plaster lub starty na grubych oczkach ( ja akurat nie miałam w domu
sera do starcia, chociaż taki jest bardziej efektowny). Ułożyć na talerzu, wstawić do kuchenki na 700 W na 2-3 min lub do piekarnika na 10 min, ( do rozpuszczenia
sera). Podawać z
ziemniakami , najlepiej polanymi
sosem pieczarkowym i np.
sałatą. Smacznego!