ßßß Cookit - przepis na KOTLET Z PIECZARKAMI I SEREM

KOTLET Z PIECZARKAMI I SEREM

nazwa

Wykonanie

To alternatywa dla starego poczciwego schabowegi i de volaille’a. Udaje się zarówno z wieprzowiny ( każdej dającej się rozbić na kotlety), jak i z piersi kurczaka czy indyka. Pieczarki i stopiony żółty ser podkreślają smak mięsa. Jadłam tak przyrządzony kotlet pod nazwą :a la Richelieu, więc może ma rodowód w kuchni francuskiej. Może ktoś zechce przyrządzić taki na jutrzejszy świąteczny obiad? Gdy się przygotuje wczesniej pieczarki, wymaga na prawdę niewiele czasu. Podaję przepis:
4 kawałki mięsa na kotlety
ok.20 dkg pieczarek
4 plastry żółtego sera lub szklanka startego
sól, pieprz, majeranek i co tam jeszcze lubicie
olej
Pieczarki udusić , można w kuchence ( nie będę się powtarzać, bo już kilka razy podawałam jak), doprawić solą i pieprzem. Mięso rozbić tak, jak na kotlety, posolić, doprawić. Smażyć na oleju na rumiano z obu stron.Pieczarki odcedzić, wywar można wykorzystac na sos. Na usmażone kotlety położyć pieczarki, na to żółty ser – plaster lub starty na grubych oczkach ( ja akurat nie miałam w domu sera do starcia, chociaż taki jest bardziej efektowny). Ułożyć na talerzu, wstawić do kuchenki na 700 W na 2-3 min lub do piekarnika na 10 min, ( do rozpuszczenia sera). Podawać z ziemniakami , najlepiej polanymi sosem pieczarkowym i np. sałatą. Smacznego!
Źródło:http://grazynagotuje.pl/kotlet-z-pieczarkami-i-serem