ßßß Cookit - przepis na Sernik kokosowy z wiśniami

Sernik kokosowy z wiśniami

nazwa

Wykonanie

Tak dawno nie robiłam sernika, że prawie zapomniałam o jego is tnieniu. A wiśnie, kokos i delikatna masa serowa to było to czego mi dzisiaj potrzeba. Użyłam mrożonych wiśni, jednak nie rozmrażałam ich. Dzięki temu nie obciążyły zbytnio masy serowej.
Składniki na ciasto:
100 g margaryny lub masła
szklanka mąki
2 jajka
2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Zimną margarynę posiekać z mąką, proszkiem i cukrem. Dodać żółtka i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części, 3/4 i 1/4. Większą częścią wyłożyć przygotowaną blachę o wymiarach 24/32 cm, mniejszą zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec 15 min.
Składniki na masę serową:
800 g sera białego
250 g serka mascarpone
5 jajek
100 ml likieru kokosowego np. Malibu
2 szklanki wydrylowanych wiśni, mogą być mrożone
100 g wiórek kokosowych
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mleka w proszku
Ser zmielić trzykrotnie. Dodać serek mascarpone, jajka, cukier, likier kokosowy, mleko w proszku. Ubijać krótko mikserem. Przełożyć masę na podpieczony spód. Na masie serowej ułożyć wydrylowane wiśnie. Z pozostałych białek ubić sztywna pianę z 1/2 szklanki cukru, dodać wiórki kokosowe, wymieszać i przełożyć na masę serową. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Wstawić sernik do piekarnika. Piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Studzić w piekarniku. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2013/11/Sernik-kokosowy-z-wisniami.html