Wykonanie
Tak dawno nie robiłam sernika, że prawie zapomniałam o jego is tnieniu. A
wiśnie,
kokos i delikatna masa serowa to było to czego mi dzisiaj potrzeba. Użyłam mrożonych
wiśni, jednak nie rozmrażałam ich. Dzięki temu nie obciążyły zbytnio masy serowej.

Składniki na ciasto:100 g
margaryny lub
masłaszklanka
mąki2
jajka2 łyżki
cukru1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaZimną
margarynę posiekać z
mąką, proszkiem i
cukrem. Dodać
żółtka i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części, 3/4 i 1/4. Większą częścią wyłożyć przygotowaną blachę o wymiarach 24/32 cm, mniejszą zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec 15 min.Składniki na masę
serową:800 g
sera białego250 g
serka mascarpone5
jajek100 ml
likieru kokosowego np.
Malibu2 szklanki wydrylowanych
wiśni, mogą być mrożone100 g wiórek
kokosowych3/4 szklanki
cukru2 łyżki
mleka w proszkuSer zmielić trzykrotnie. Dodać
serek mascarpone,
jajka,
cukier,
likier kokosowy,
mleko w proszku. Ubijać krótko mikserem. Przełożyć masę na podpieczony spód. Na
masie serowej ułożyć wydrylowane
wiśnie. Z pozostałych
białek ubić sztywna pianę z 1/2 szklanki
cukru, dodać
wiórki kokosowe, wymieszać i przełożyć na masę
serową. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Wstawić sernik do piekarnika. Piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Studzić w piekarniku. Po wystudzeniu można posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)