Wykonanie
Ostatnio zaprzyjaźniam się z
awokado. Warto to zrobić bo jest to prawdziwy skarb wśród
owoców. Jest źródłem wielu cennych witamin i przeciwutleniaczy, obniża poziom cholesterolu we
krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru. Według badań, na które ostatnio się natknęłam,
awokado jest ważne także w profilaktyce antynowotworowej i spowalnia proces starzenia. Ponadto jako źródło błonnika ma wpływ na układ trawienny, gdyż błonnik rozpuszcza jedzenie co zmniejsza ryzyko zachorowania na
raka jelita grubego. Aby jak najlepiej wykorzystać wszystkie zalety
awokado należy jeść je na surowo, najlepiej w sałatkach. Łączenie
awokado z innymi warzywami, np. z
pomidorem lub z
marchewką pozwala na lepsze wchłanianie niektórych składników odżywczych.Od pewnego czasu sięgam po
awokado regularnie. Kupuję jędrne okazy, i czekam 2-3 dni aby nieco dojrzały, wtedy są najlepsze. Idealnie nadają się do pasty, sałatki a nawet do deseru.

Źródło: Jedz na zdrowie, wyd. Reader's DigestSkładniki:2
gruszki2 duże
awokado8
suszonych pomidorów1/2
sałaty lodowej2 łyżki pestek
słonecznika lekko uprażonych4 łyżki
oleju słonecznikowegostarta skórka i
sok z limonki1/2 łyżeczki
brązowego cukru1/4 łyżeczki
pieprzuWszystkie składniki sosu wymieszać. Do sosu dodać kawałki obranych
gruszek, kawałki
awokado i pokrojone
pomidory. Mieszankę ułożyć na liściach
sałaty i posypać
pestkami słonecznika lub prażonymi
płatkami migdałów.Smacznego:)