Wykonanie
Awokado jest niesamowite (jakby ktoś jeszcze tego nie wiedział;D). Smaczne, zdrowe i niezwykle uniwersalne. Ostatnio bardzo polubiłam
makaron z sosem na bazie
awokado i dzisiaj przedstawiam jego wersję z
tuńczykiem i
suszonymi pomidorami. Szybki obiad wcale nie musi być nudny czy niezdrowy. W jedyne 20 minut można ugotować pyszne bucatini (lub np. spaghetti) z kremowym, dobrze doprawionym sosem, uzupełnionym dodatkiem wyrazistego, soczystego
tuńczyka i aromatycznych
suszonych pomidorów. To danie, o którym warto pamiętać, bo świetnie nadaje się na czarną godzinę;) Ja przygotowywałam je już dwa
razy, a niedługo pewnie jeszcze wypróbuję jego inną wersję.

- 1 dojrzałe
awokado- 1 łyżka
soku z limonki- 1 ząbek
czosnku- duża szczypta
soli i
pieprzu- 1/4 łyżeczki
ostrej papryki- 160g
makaronu bucatini- 1 puszka
tuńczyka w zalewie- 1 łyżeczka
suszonych pomidorów w płatkach1)
Awokado rozgnieść razem z
sokiem z limonki,wyciśniętym
czosnkiem,
solą,
pieprzem i
ostrą papryką.2) Ugotowany
makaron odcedzić i przełożyć z powrotem do garnka.3) Dodać
awokado i
tuńczyka, wymieszać, przełożyć na talerze i posypać
suszonymi pomidorami.Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 500 kcal