Wykonanie
Moje ulubione obiady to te, które przygotowuje się tyle czasu, ile gotuje się
makaron. ;)
Potem wystarczy go tylko odcedzić, dodać pozostałe składniki, wymieszać i gotowe. Nie wygrałyby one może konkursu na najpiękniejsze danie, ale są naprawdę pyszne i sycące. U nas najczęściej bazą jest
łosoś z
groszkiem, ale można tu dodać praktycznie wszystko.Taki
makaron smakuje dobrze także na zimno, więc możecie go zabrać ze sobą 'na wynos', nawet jeśli nie będziecie
mieli możliwości podgrzania.

składniki na 4 porcje200 g
makaronu pełnoziarnistego (świderki lub rurki)150 g
łososia wędzonego na gorąco100 g mrożonego
groszku100 g
suszonych pomidorówgarść
oliwekawokadoniewielka
cukiniagarść
słonecznikaoliwa z oliwek lub
olej z
suszonych pomidorów (około 4 łyżek)
sól,
pieprzMakaron ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na ostatnie 5 minut dorzucić
groszek i pokrojoną w niewielką kostkę
cukinię. Odcedzić, dodać pozostałe składniki, grubo posiekane. Doprawić do smaku
solą i świeżo mielonym
pieprzem.Smacznego!