Wykonanie
Sernikobrownie to jedno z pierwszych ciast jakie zrobiłam w swoim blogowym życiu. Zachwyciło mnie ogromnie tym bardziej nie rozumiem faktu, że tak rzadko je piekę. Ale to się zmieni. Już dzisiaj zapraszam na wersję z
gruszką.
Ser,
czekolada i soczyste
gruszki to bardzo zgrana ekipa.
Składniki:200 g
gorzkiej czekolady200 g
masła300 g
cukru pudru5
jajek110 g
mąki400 g
serka kremowego2 łyżki ekstraktu
waniliowego4 średnie, dojrzałe
gruszkiCzekoladę rozpuścić w
wodnej kąpieli, wystudzić.
Masło i połowę
cukru utrzeć na gładka masę. Następnie dodać 3
jajka, wbijając je pojedyńczo. Wlać
czekoladę, dalej miksować. Dodać
mąkę i wymieszać. Wyłożyć masę
czekoladową do wysmarowanej blaszki o rozmiarach 24/32 cm.
Gruszki obrać i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na kawałki. Wyłożyć na
masie czekoladowej. W drugiej misce utrzeć
ser, resztę
cukru, pozostałe
jajka i ekstrakt
waniliowy. Wylać masę
serową na
gruszki. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50-60 min.Smacznego:)