Wykonanie
Ostatnio moje
zioła tak obficie rosną, że troszkę musiałam je "obgołocić". Tak dużą ilość zielonych liści posiekałam i dodałam do
ciasta drożdżowego na
bułki. Upiekły się pięknie, pachniały bosko a smakowały cudownie.

Źródło: Wypieki ze smakiemSkładniki:25 g świeżych
drożdży300 ml
wody50 g posiekanych
ziół np.
bazylii,
tymianku,
rozmarynu i
natki pietruszki50 ml
oleju2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru60 g
otrębów pszennychok. 600 g
mąki białej chlebowejPodgrzać
wodę do temperatury 37 stopni, zalać niewielką ilością płynu rozkruszone w misce
drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Dodać resztę
wody razem z
ziołami,
olejem,
solą,
cukrem,
otrębami i większą częścią
mąki. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. Ułożyć ciasto na oprószonej
mąką stolnicy, zagnieść je z resztą
mąki i podzielić na 15 owalnych porcji. Następnie ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić je do wyrośnięcia na ok. 20 min. W tym czasie podgrzać piekarnik do 250 stopni. Zrobić nacięcie, posmarować bułeczki zimną
wodą i piec je na środkowym poziomie piekarnika przez około 10 min. Przestudzić je na kratce.Smacznego:)