Wykonanie
Moja propozycja na lekką wiosenna kolację to
sałatka ze słodkiej
marchewki w duecie ze słonym
serem feta. Połączenie smaków jak dla mnie świetne. W orginale
marchewka powinna być duszona aż do wyparowania
wody ale ja zabrałam się do czytania przepisu dopiero jak ugotowałam
marchewkę. Dlatego tylko ją podsmażyłam na
maśle z
cebulą ale myślę, że wielkiej krzywdy
sałatce nie uczynilam. Pominęłam także
imbir bo nigdzie nie mogłam go dostać.
Sałatka jest bardzo dobra bo smak dodatkowo podkręca
musztarda. Polecam ją Waszej uwadze:)

Źródło + moje zmianySkładniki:500 g
marchewki1
cebula pokrojona w talarki1 łyżka gruboziarnistej
musztardy2 łyżki
masła100 ml
wody100 g
sera fetyszczypiorekświeżo zmielony
pieprzUgotować
marchewkę w mundurkach. Wystudzić, obrać, pokroić w kostkę lub w talarki. Na patelni rozgrzać
masło, dodać pokrojoną
cebulę, chwilę smażyć. Kiedy
cebula jest półmiękka dodać
marchewkę, chwilę smażyć, dodać
musztardę,
sól. (Jeśli
marchewka nie jest wystarczająco miękka podlać
wodą i chwilę dusić). Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na półmisek część wystudzonej
marchewki, położyć część pokrojonej w kostkę
fety, następnie wyłożyć kolejną część
marchewki i ponownie
fetę. Po wierzchu posyapć całość posiekanym
szczypiorkiem. Wstawić na godzinę do lodówki.Smacznego:)