Wykonanie
Świetny dodatek do obiadu zamiast
ziemniaków. Bazowałam na tym przepisie (KLIK), ale pominęłam inne warzywa. Podana porcja to dwie porcje jako dodatek do obiadu.

Składniki:4 łyżki sypkiego
ryżu2 duże
cebuleok 1,5 szklanki osolonej
wody1 łyżka
masłapieprz do smakuSposób przygotowania:1.
Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę.2. Na patelni rozgrzewamy
masło, dodajemy
cebulę i chwilę dusimy (nie można przypalić
cebuli!).3. Dodajemy
ryż, chwilkę smażymy, aż
ryż zrobi się szklisty. Następnie partiami wlewamy
wodę z
solą, tak aby
ryż stopniowo wchłaniał płyn. Dusimy do miękkości.4. Gotowy
ryż podawać wedle uznania, np. z sosem,
mięsem, potrawką czy warzywami.Smacznego!!!