Wykonanie
Pyszne risotto! Do jego przygotowania możemy użyć również kolorowych
papryk. Miałam tylko czerwoną więc takie zrobiłam. Przepis pochodzi z blogu
Margarytki. Podałam risotto jako dodatek do obiadu, jeśli ktoś chce zjeść takie risotto jako samodzielne danie to odsyłam do źródła.
Składniki:4 czubate łyżki
ryżu1 szklanka pokrojonej w drobną kostkę
papryki1
cebula1 łyżka
masłaok. 1,5 szklanki
bulionu (np. z kostki)
pieprzSposób przygotowania:1.
Cebulę obrać, drobno posiekać. Podsmażyć na
maśle, ale jej nie przypalić. Powinna pozostać jasna.2. Do
cebuli dodać suchy
ryż i smażyć chwilę, aż
ryż zrobi się szklisty. Następnie dodać
paprykę i część
bulionu. Całość dusić na małym ogniu.3. Kiedy
ryż wchłonie płyn, to dolewamy, i tak do końca, aż
ryż będzie miękki.4. Pod koniec doprawić
pieprzem.Smacznego!!!Źródło: Kulinarne szaleństwa
Margarytki