Wykonanie
Lubię od czasu do czasu zjeść
ryż do obiadu. Oto nieskomplikowany sposób na risotto z warzywami. Robi się szybko, dobrze smakuje i ładnie prezentuje się na talerzu.

Składniki:
4 łyżki
ryżu do risotto
ok 1,5 szklanki dowolnego
bulionu1 łyżka
masła klarowanego
1 mała
cebulkapieprzmarchewka z
groszkiem (z mrożonki) - ilość wedle uznania
kilka łyżeczek
kukurydzy z puszki - wedle uznania
Sposób wykonania:
1.
Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na
maśle klarowanym, ale jej nie rumienić!
2. Do
cebuli dodać suchy
ryż, chwilę smażyć aż
ryż zrobi się szklisty. Następnie dodać część
bulionu oraz
marchewkę z
groszkiem. Całość dusimy i stopniowo dodajemy
bulion, aż
ryż go wchłonie i będzie miękki.
3. Na koniec dodać
kukurydzę i doprawić
pieprzem do smaku.
Smacznego!!!