Wykonanie

Jeśli brakuje Ci pomysłu na jutrzejszy obiad proponuję
paprykę faszerowaną . W sklepach jest teraz duży wybór
papryk. Przygotowanie tego dania jest łatwiejsze niż robienie gołąbków, a na talerzu wygląda bardzo efektownie.Potrzebne będą:6
papryk450g
mięsa mielonego130g
ryżu1
cebula50g żółtego
startego sera1 łyżeczka słodkiej wędzonej
paprykipieprz0,5 szklanki
bulionuRyż gotujemy ok. 10 min. i odcedzamy.
Mięso smażymy 10 minut, cały czas mieszając, aby nie uległo zbryleniu, przekładamy je do miski. Na tłuszczu wytopionym z
mięsa podsmażamy drobno pokrojoną
cebulę.
Mięso,
cebulę,
paprykę wędzoną,
ryż,
ser i
pieprz mieszamy razem.
Papryki myjemy, odcinamy końcówki i usuwamy nasiona. Napełniamy je farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego na dno nalewamy
bulion (lub
wodę). Pieczemy ok 40 min. w piekarniku nagrzanym do 200 o C. Dobrze smakują podane z
sosem pomidorowym.


Dopełnieniem tego dania będzie
wino. Ja wybrałam
wino czerwone półwytrawne Celebro Italy www.facebook.com/KlubCelebro

