ßßß Cookit - przepis na PAPRYKA FASZEROWANA Z MIĘSEM I SEREM

PAPRYKA FASZEROWANA Z MIĘSEM I SEREM

nazwa

Wykonanie

Jeśli brakuje Ci pomysłu na jutrzejszy obiad proponuję paprykę faszerowaną . W sklepach jest teraz duży wybór papryk. Przygotowanie tego dania jest łatwiejsze niż robienie gołąbków, a na talerzu wygląda bardzo efektownie.
Potrzebne będą:
6 papryk
450g mięsa mielonego
130g ryżu
1 cebula
50g żółtego startego sera
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
pieprz
0,5 szklanki bulionu
Ryż gotujemy ok. 10 min. i odcedzamy. Mięso smażymy 10 minut, cały czas mieszając, aby nie uległo zbryleniu, przekładamy je do miski. Na tłuszczu wytopionym z mięsa podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Mięso, cebulę, paprykę wędzoną, ryż, ser i pieprz mieszamy razem.
Papryki myjemy, odcinamy końcówki i usuwamy nasiona. Napełniamy je farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego na dno nalewamy bulion (lub wodę). Pieczemy ok 40 min. w piekarniku nagrzanym do 200 o C. Dobrze smakują podane z sosem pomidorowym.
Dopełnieniem tego dania będzie wino. Ja wybrałam wino czerwone półwytrawne Celebro Italy www.facebook.com/KlubCelebro
Źródło:http://www.moimzdaniem.be/2013/09/papryczki-dobrze-nadziane.html